Hitno ispitati tvrdnje Domagoja Margetića da prima prijetnje smrću zbog novinarskog rada

tačno.net
Autor 24.9.2018. u 11:36

Hitno ispitati tvrdnje Domagoja Margetića da prima prijetnje smrću zbog novinarskog rada

Organizatori i sudionici 4. Fra Ma fu festivala reportaža i reportera koji je održan u Fažani i na Brijunima od 20. do 23. rujna zahtijevaju od nadležnih institucija da hitno istraže slučaj istraživačkog novinara Domagoja Margetića koji je prijavio višemjesečni pritisak na njega i njegovu obitelj, uključujući  i prijetnje smrću te obavijeste javnost o rezultatima istrage.

Domagoj Margetić o slučaju je pisao na drštvenim mrežama, a održao je i konferenciju za novinare. Tvrdi da su pritisci i prijetnje rezultat njegovog novinarskog rada na području Bosne i Hercegovine i Hrvatske. O tome je govorio i na okruglom stolu o novinarskoj (ne)solidarnosti u sklopu 4. Fra Ma Fu festivala.

Također podsjećamo na činjenicu da javnost nema informacije o tome jesu li pokrenute istrage u mnogim ranijim slučajevima prijetnji i napada na novinare, a da političari u Hrvatskoj kao i u Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori i Srbiji nerijetko svojim javnkim istupima i sami vrijeđaju i napadaju novinare umjesto da nedvosmisleno upozoravaju da se ne smije činiti.

U ime organizatora i sudionika 4. Fra Ma fu festivala reportaža i reportera

Goran Gazdek, Studijski institut za novinarstvo, kulturu i obrazovanje

Saša Leković, Centar za istraživačko novinarstvo

tačno.net
Autor 24.9.2018. u 11:36