Hrpa lažnih potpisa

Ana Brakus
Autor 19.10.2018. u 11:11

Hrpa lažnih potpisa

Zbog utvrđenog velikog broja neispravnih potpisa, inicijative Narod odlučuje i Istina o Istanbulskoj nisu uspjele preći prag potreban za raspisivanje željenih referenduma, a HNS je protiv organizatora podnio kaznenu prijavu zbog falsificiranja potpisa

Ni inicijativa Narod odlučuje ni inicijativa Istina o Istanbulskoj nisu prikupile dovoljan broj potpisa za pokretanje referenduma, rekao je danas na sjednici Vlade ministar uprave Lovro Kuščević. Vlada je potom usvojila izvještaj sedmeročlanog Povjerenstva zaduženog za provjeru prikupljenih potpisa kojim je utvrđeno da su svoje potpise ‘davali’ i preminuli.

‘Inicijativa Istina o Istanbulskoj predala je 390.916 potpisa, 345.942 je bilo ispravnih, a neispravnih 44.974. Narod odlučuje za pitanje o izmjeni članka 72. Ustava je prikupila 412.325 potpisa, ispravnih je bilo 371.450, a neispravnih 40.875 tisuća. Narod odlučuje za dopunu Ustava člankom 72. a je prikupila 407.835, ispravno je bilo 367.169, a neispravnih 40.666 potpisa’, rekao je Kuščević.

Inicijative, dakle, nisu uspjele prikupiti 374.740 potpisa, odnosno 10 posto od 3.747.409 birača koji su na dan početka prikupljanja bili upisani u Registar birača. Podsjetimo, inicijativa Narod odlučuje, iza koje stoji predsjednica udruge U ime obitelji Željka Markić, odvojeno je prikupljala potpise za dva pitanja. Prvo se odnosi na uvođenje više preferencijskih glasova te dopisnog i elektronskog glasanje, na uređenje izbornih jedinica, smanjivanje praga na četiri posto te broja zastupnika na najviše 120, a zastupnika nacionalnih manjina na šest. Drugo pitanje je eksplicitno antimanjinsko – njime se traži da se zastupnicima nacionalnih manjina onemogući odlučivanje o povjerenju Vladi i donošenju državnog proračuna. Inicijativa Istina o Istanbulskoj prikupljala je potpise kako bi referendumom pokušala utjecati na otkazivanje Istanbulske konvencije, ratificiranog međunarodnog dokumenta usmjerenog na sustavniju zaštitu žena. Potpisi su se prikupljali od 13. do 27. svibnja ove godine, a predani su tjednima kasnije.

Prema izvještaju Povjerenstva za provjeru potpisa, inicijativa Narod odlučuje za prvo pitanje predala je 40.875 neispravnih potpisa. Te potpise Povjerenstvo razvrstava prema sljedećim kriterijima: 7.488 duplih potpisa, 1.844 OIB-a ne postoji u Registru birača niti u drugim evidencijama, 365 osoba nije bilo punoljetno u vrijeme prikupljanja potpisa, 332 osobe nisu hrvatski državljani, 120 osoba je preminulo prije početka prikupljanja potpisa. Još 30.726 potpisa utvrđeno je neispravnima iz sljedećih razloga: osobno ime na potpisnoj listi ne odgovara osobnom imenu u registru birača; nečitko upisani podaci; neispravan OIB; prazan redak (podaci na potpisnoj listi su prekriženi, nisu uneseni svi podaci – nedostaje ime, prezime, OIB ili potpis, podaci ispravljani ili nadopunjavani, uneseni su podaci koji nisu propisani – JMBG i slično).

Za drugo, antimanjinsko pitanje, inicijativa Narod odlučuje predala je 40.666 neispravnih potpisa, koje je Povjerenstvo razvrstalo prema istim kriterijima s približno istim brojkama: 7.443 duplih potpisa, 1.807 nepostojećih OIB-a, 354 maloljetne osobe, 321 strana i 115 preminulih osoba te još 30.626 neispravnih potpisa zbog krivog imena, nečitkih podataka i ostalih razloga.

Inicijativa Istina o Istanbulskoj, navodi se u izvještaju Povjerenstva, predala je 44.974 neispravnih potpisa i to 8.000 duplih, 2.594 nepostojećih OIB-a, 428 maloljetnih, 158 stranih i 240 preminulih osoba te 33.554 nevažećih iz ostalih navedenih razloga.

Ministar Kuščević poručio je i da će Ministarstvo uprave dati predstavnicima zainteresirane javnosti kontrolu nevažećih potpisa. Odnosi se to prvenstveno na predstavnike inicijativa koje su prikupljale potpise za održavanje referenduma koji su takav zahtjev uputili ministru prije samo nekoliko dana. Inicijative su ranije tražile da im se dozvoli i nadgledanje provjere potpisa u APIS-u, što nije bilo odobreno. Inače, prije samo nekoliko dana inicijativa Narod odlučuje podnijela je Ustavnom sudu tužbu prvenstveno usmjerenu protiv ministra Kuščevića. ‘Građanska inicijativa Narod odlučuje podnijela je tužbu Ustavnom sudu protiv nezakonite odluke Hrvatskog sabora, Vlade Republike Hrvatske i Ministarstva uprave o provjeri broja i vjerodostojnosti potpisa za raspisivanje referenduma o promjeni izbornog sustava jer je ta odluka donesena na nezakonit način, bez uporišta u Zakonu o referendumu’, rekla je tada na konferenciji za medije Jelena Teklić iz inicijative Narod odlučuje.

Reakcije predstavnika inicijativa i njihovih pobornika nije trebalo dugo čekati.

‘Za referendum o promjeni izbornog sustava na kojem biramo plenkoviće, kuščeviće i bernardiće izjasnilo se više od 10 posto građana. Sad nas baš zanima kome su od birača Plenković i Kuščević odlučili reći da se ne zna potpisati”, komentirala je Natalija Kanački iz inicijative Narod odlučuje za Dnevnik.hr. Tražit će i objašnjenje za svaki potpis koji je proglašen nevažećim. Slično razmišlja i Kristina Pavlović iz inicijative Istina o Istanbulskoj, koja je rekla da će tražiti ne samo uvid u brojke nego i ispis svih potpisa za koje je utvrđeno da nisu valjani. ‘’Želimo točnu informaciju koji potpis u kojoj knjižici nije valjan”, rekla je Pavlović. Svoj komentar dao je i saborski zastupnik Hrasta Hrvoje Zekanović za HRT. ‘Ako se gospodin Kuščević usudio osporiti volju građana na ovaj način, niski način, perfidno, ja stvarno nemam riječi. Međutim, narod će imati zadnju. Nije da prijetim, ali narod je uvijek imao svoju zadnju, imat će i ovaj puta’, rekao je Zekanović.

Napomenimo i da je Hrvatska narodna stranka (HNS) odmah nakon objave o nedovoljnom broju prikupljenih potpisa izvijestila javnost da je HNS podnio kaznenu prijavu DORH-u protiv organizatora građanskih inicijativa Narod odlučuje i Istina o Istanbulskoj kako bi se utvrdila kaznena odgovornost i sankcionirali svi koju su sudjelovali u unošenjima OIB-a preminulih osoba i stranih državljana te oni koji su kopirali liste s prošlog referenduma o braku.

Ana Brakus
Autor 19.10.2018. u 11:11

Tacno.net Aplikacija

Aplikacija