Hrvatska i Slovenija se približile kompromisu oko Ljubljanske banke?

tačno.net
Autor 31.1.2013. u 14:51

Prva potpredsjednica hrvatske vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić sinoć je sa svojim slovenskim kolegom Karlom Erjavcem u Bruxellesu održala sastanak na kojem se razgovaralo o pitanju Ljubljanske banke i pravodobnoj ratifikaciji hrvatskog pristupnog ugovora za ulazak u Europsku uniju u Parlamentu Slovenije, javlja dopisnik agencije Anadolija (AA).

Sastanak je održan u zgradi Vijeća Europske unije, a Erjavec je uoči sastanka izjavio kako “očekuje da će se približiti rješenju, ali teško da će to biti već danas”.

”Mislim da ćemo morati napraviti još nekoliko koraka”, rekao je Erjavec.

Upravo je ta izjava ocijenjena kao potvrda nagađanja medija da na sastanku neće doći do razrješenja spora. Naime, uvjet Slovenije za rješenje pitanja Ljubljanske banke i ratifikaciju i dalje ostaje to da Hrvatska povuče tužbe protiv Ljubljanske banke pred hrvatskim sudovima.

Iako se nakon jučerašnjeg sastanka stajališta evidentno usuglašavaju, vjerojatno će biti potreban još jedan susret kojemu bi nazočili i pregovarači za Ljubljansku banku Zdravko Rogić i France Arhar, ali i dogovor na najvišoj razini. Kako izvještava dopisnik AA iz Zagreba, hrvatska strana ističe da je spremna povući punomoći za te tužbe ako se nađe alternativni način za pitanje prenesene štednje, to jest štednje koju su štediše filijale Ljubljanske banke u Zagrebu prenijele na hrvatske banke, a koju je poslije financirala hrvatska država.

Oboje ministara izjavili su na konferenciji za novinare, nakon dvosatnog sastanka, da će se ponovno sastati 6. veljače u Sloveniji. “Dogovorili smo novi sastanak 6. veljače na kojem ćemo biti mi ministri i dvojica financijskih stručnjaka kako bi stručno i politički definirali rješenje. Kada definiramo rješenje, kojemu smo vrlo blizu, predstavit ćemo ga našim vladama i uvjerena sam da će ga one prihvatiti ako se mi složimo. Pronalaženje alternativnog rješenja omogućit će Hrvatskoj da povuče tužbe protiv Ljubljanske banke pred hrvatskim sudovima, jer će sudski postupci u tom slučaju postati bespredmetni, a Sloveniji će omogućiti da započne proces ratifikacije hrvatskog pristupnog ugovora”, rekla je hrvatska ministrica na konferenciji za novinare.

Ministar Erjavec je napomenuo da su dvojica financijskih stručnjaka Zdravko Rogić i France Arhar daleko odmakla u iznalaženju tehničkih rješenja. Stručnjaci mogu doći do rješenja do određene razine, a za dalje je potrebna politička odluka. Na sastanku sljedeći tjedan vidjet ćemo dokle smo došli i koja pitanja treba još riješiti kako bi Hrvatska povukla svoje tužbe, a što je uvjet da Slovenija započne s ratifikacijom“.

Erjavec je uvjeren da u slovenskom parlamentu mogu osigurati dvotrećinsku većinu potrebnu za ratifikaciju pristupnog ugovora. Međutim, ministri nisu dali do znanja kakva su rješenja u opciji te u kojem smjeru idu. Pritom, Europska komisija (EK) posljednjih dana pojačava diplomatski pritisak, ponavljajući pozive Hrvatskoj i Sloveniji da hitno pronađu uzajamno prihvatljivo rješenje za pitanje Ljubljanske banke kako bi se ratifikacija hrvatskog pristupnog ugovora mogla dovršiti na vrijeme.

AA

tačno.net
Autor 31.1.2013. u 14:51