Hrvatska: Kako lekari uteruju versku dogmu pacijentima

tačno.net
Autor 11.3.2013. u 12:47

Uplašena mogućnošću neželjene trudnoće, osamnaestogodišnja devojka došla je u ginekološko odeljenje splitske bolnice kako bi uzela kontracepcijsko sredstvo propisano lekarskim receptom pošto je njenom dečku tokom seksa pukao kondom. Umesto da je pregleda i pruži joj stručnu pomoć, ginekologinja ju je prekorila, održavši joj “predavanje” u skladu sa crkvenim normama.

Potaknut ovim i sličnim događajima sa kojima se suočavaju pojedini pacijenti u Hrvatskoj, novinar Slobodne Dalmacije Vladimir Matijanić napisao je za T-portal tekst u kojem, pored ostalog, primećuje: “Tek što se stišala drama oko uvođenja zdravstvenog odgoja u škole koja se nakon sudara s evanđeoskom uspaljenošću crkvenih brigada pretvorila u odmazdu nad njegovim kreatorima zbog toga što nemaju srednjovjekovni pogled na seksualnost – pojavio se novi oblik utjerivanja vjere”.

Matijanić takođe zapaža da “u regiji pretvorenoj u kolijevku agresivne religioznosti, možda nije predalek dan kada drugih neće biti, ili će, vođeni oportunizmom, kao jednom od ključnih nacionalnih vrednota, jednostavno držati jezik za zubima”.

I na kraju pravilno zaključuje: “Najavljujući ovih dana obračun s homofobnim sadržajima u udžbenicima školskog vjeronauka, vlast je propustila shvatiti kako njezin posao nije mijenjati kršćansku ili islamsku doktrinu o istospolnosti, nego zaustaviti trend potiskivanja sekularnosti iz javnih ustanova i vjeronaučnu nastavu konačno udaljiti iz svojih škola. Bilo bi sjajno da samo to nije shvatila”.

tačno.net
Autor 11.3.2013. u 12:47