Hrvatska pokreće proces izlaska iz arbitraže

tačno.net
Autor 27.7.2015. u 15:00

Hrvatska pokreće proces izlaska iz arbitraže

Piše: Enis Zebić, RSE

Hrvatska izlazi iz arbitražnog sporazuma sa Slovenijom oko određivanja granice, jer je arbitražni postupak kontaminiran, najavio je hrvatski premijer Zoran Milanović. Procedura traje najmanje 15 mjeseci, a u međuvremenu će Hrvatska proglasiti njegovu suspenziju.

Hrvatski premijer Zoran Milanović dobio je od svih parlamentarnih stranaka mandat da od Sabora zatraži da svojom odlukom obveže Vladu na raskid arbitražnog ugovora sa Slovenijom o određivanju međudržavne granice.

„Postupak je kontaminiran. Nema potrebe ulaziti u bilo kakav meritum, u bilo kakve detalje. Ono što se dogodilo i što je na kraju i priznato da se dogodilo je neodrživo, i Hrvatska izlazi iz ugovora. Ali, po relativno preciznim pravilima međunarodnog prava koje ćemo poštivati“, naveo je premijer.

To znači da će Hrvatska notificirati raskid ugovora, proglasiti njegovu trenutnu suspenziju što se Hrvatske tiče i povući člana Arbitražnog suda kojeg je imenovala Hrvatska. On je potvrdio da je dalja procedura ovakva – tri mjeseca čeka se na očitovanje Slovenije, i potom se 12 mjeseci razmatra mogu li se dvije strane složiti je li došlo do kršenja ugovora, kako tvrdi Hrvatska.

„I mi ćemo se te procedure držati, jer se držimo međunarodnog prava. Ali to ne znači da nećemo trenutno smatrati ugovor suspendiranim i da se nećemo u skladu s tim ponašati – hoćemo! U tome više ne možemo sudjelovati“, poručio je Milanović.

Hrvatski mediji objavili su audio zapise telefonskih razgovora Jerneja Sekolca, člana Arbitražnog suda kojeg je predložila Slovenija i zastupnice slovenske Vlade u tom postupku Simone Drenik u kojima se vidi da dogovaraju strategiju lobiranja, a on je obavještava i o odlukama suda. Oboje su podnijeli ostavke, a slovenska Vlada tvrdi da nije ništa znala o njihovoj suradnji.

Milanović je podsjetio da je ad-hoc arbitraža bila jedino što se pred šest godina moglo postići, a da je već onda bilo jasno da bi Međunarodni sud u Hagu (ICJ) ili Međunarodni sud za pravo mora u Hamburgu bili bolja rješenja.

„Hrvatska je na ad-hoc arbitražu pristala pod određenim uvjetima, došlo je do grubog kršenja ugovora i pravila po kojima se ugovor provodi i ne možemo nego ovako“, kazao je.

On ne vjeruje da će doći do pogoršanja odnosa sa Slovenijom, i naglašava da ovo nije vrijeme za likovanje.

„Nemamo oko čega likovati. Mi i dalje nemamo riješeno pitanje granice, i nećemo ga imati još neko vrijeme. Nemamo riješeno pitanje granice ni sa Bosnom i Hercegovinom. Nemamo riješeno pitanje granice sa Srbijom, nemamo ugovor o granici. Nemamo ugovor o granici s Crnom Gorom. To mene brine kao hrvatskog premijera“, naglasio je Milanović.

On je podsjetio i da je na početku svog mandata u dobroj vjeri i na temelju osnova iz 1999. godine pokušao riješiti pitanje granice sa Bosnom i Hercegovinom.

„Sugovornika ne samo da nisam imao tamo, nego ni ovdje. Pokušao sam, i kada sam shvatio da ne ide i da je previše pojedinačnih sitnih interesa i u Hrvatskoj i u Bosni i Hercegovini, posvetili smo se nekim drugim stvarima. Danas se rezultati bar malo vide“, prokomentirao je premijer.

Rasprava će biti kratka

Sabor se na izvanrednoj sjednici na temu raskida arbitražnog ugovora sa Slovenijom sastaje u srijedu.

Današnji zaključak pozdravila je u posebnom priopćenju hrvatska predsjednica Kolinda Grabar Kitarović.

„Bez obzira na ovo kršenje arbitražnog postupka, Hrvatska će kao odgovoran član međunarodne zajednice i dalje tražiti način za sporazumno rješavanje graničnih pitanja te raditi na dobrosusjedskim odnosima sa Slovenijom“, najavila je predsjednica, kojoj je jedna od ustavnih ovlasti i sukreiranje hrvatske vanjske politike.

Predstavnici parlamentarnih stranaka zadovoljni su sastankom sa Milanovićem.

„Hrvatski sabor složan je u odluci da se izađe iz tog ugovora o arbitraži jer je ona očito krenula u krivom smjeru, u pokušaju prevare Hrvatske što je neprihvatljivo“, najavljuje svoju potporu predsjednik oporbenog HDZ-a Tomislav Karamarko.

On je potvrdio da se na sastanku otvoreno razgovaralo i o mogućim posljedicama ovakve hrvatske odluke, jer još nije poznato kako će odgovoriti slovenska strana.

Sastanak je komentirala i bivša premijerka Jadranka Kosor, koja je 2009. godine s tadašnjim slovenskim premijerom Borutom Pahorom i potpisala arbitražni sporazum.

„Postignut je konsenzus. U srijedu ćemo u Saboru govoriti samo u ime klubova da bi rasprava bila kratka, sadržajna i da ne bi bilo međustranačkih prepucavanja. Dakle, dogovor je izlazak iz sporazuma i trenutna suspenzija i nadam se da će se to ostvariti. Sabor će obvezati Vladu i to je isti postupak kao što je prethodio potpisivanju sporazuma“, rekla je bivša premijerka.

Zadovoljstvo sastankom izrazio je i predsjednik saborskog Odbora za vanjsku politiku Milorad Pupovac, koji je na sastanku sa premijerom bio u ime Samostalne demokratske srpske stranke.

„Postoji zajedničko stajalište što Hrvatska mora napraviti u ovom trenutku kada je u pitanju Arbitražni sud, i to je i naš stav“, kazao je Pupovac.

Hrvatska strana ne može u skladu s međunarodnim pravilima izaći iz arbitraže o granici sa Slovenijom, izjavio je u ponedjeljak slovenski premijer Miro Cerar.

„Želim da se političke strasti smire i da ih se ne potiče ni na našoj ni na hrvatskoj strani”, kazao je slovenski premijer, dodavši da očekuje nastavak arbitražnog postupka i donošenje presude. On tvrdi da će se tako pokazati da sporove treba rješavati na “pravni i konstruktivan način”, naglašavajući da će odnosi s Hrvatskom i dalje biti prijateljski.

tačno.net
Autor 27.7.2015. u 15:00