Hrvatska: Profesori spalili svoje znanstvene radove u znak protesta (VIDEO)

tačno.net
Autor 11.3.2013. u 16:15

Foto: Marko Prpić/Pixsell

Šestero članova hrvatske akademske zajednice spalilo je u ponedjeljak svoje znanstvene radove ispred Ministarstva znanosti iz prosvjeda protiv Pravilnika o uvjetima za izbor u znanstvene zvanja.

Prosvjednici su ispred Ministarstva znanosti, obrazovanja i  sporta zapalili u metalnoj kanti svoje znanstvene radove, iz protesta jer smatraju da je prema novom pravilniku većini znanstvenika u  Hrvatskoj poručeno da ono što su radili mogu baciti u smeće jer je  postalo nedovoljno vrijedno da bi se ocjenjivalo u napredovanju u  znanstvenim zvanjima, pišu hrvatski mediji.

“Danas smo se nas šestoro, svi članovi hrvatske akademske i znanstvene  zajednice, okupili da počinimo jedan ružan i barbarski čin. Ne činimo to  laka srca: uništavamo ono što nam je najvažnije. Ovo je mali protest  protiv velikog zla koje danas stupa na snagu u obliku Pravilnika o  uvjetima za izbor u znanstvene zvanja”, rekao je Neven Jovanović, izvanredni profesor na Filozofskom fakultetu na odsjeku za klasičnu filologiju.

Pravilnik koji je donijelo Nacionalno vijeće za znanost smatraju  pogrešnim jer postavlja neuravnotežene i neprimjerene kriterije za  vrednovanje znanstvenog rada. Prema Pravilniku se, smatraju  prosvjednici, diskriminiraju publikacije na hrvatskom jeziku u domaćim  časopisima i kod domaćih izdavača.

“Prema Pravilniku se više drži  do toga da se više vrednuje vanjsko mišljenje nego mišljenje vlastite  lokalne znanstvene zajednice. Ispada da netko izvana odlučuje jeste li  kompetentni ili ne”, govori Đurđica Čilić Škeljo, viša asistentica na Filozofskom fakultetu.

“Nalazimo  se u stanju neizvjesnosti. Vi radite po jednim , a mjere vas po drugim  kriterijima, a još nitko ne zna koliki je postotak znanstvenika koji  zadovoljavaju te kriterije”, kazao je Jovanović.

Od nacionalnog  vijeća za znanost zahtijevaju da za svoje postupke odgovara saboru te  zahtijevaju da se obustavi primjene novog pravilnika.

“Zahtijevamo  da se hrvatske znanstvenike i studente prestane tretirati kao nerazumnu  dječicu. nemojte nas uvjeravati da smo nesposobni kako biste lakše  ostvarili svoje ciljeve”, rekao je Jovanović.

e-Novine

tačno.net
Autor 11.3.2013. u 16:15