Hrvatska: Prosvjed radnika “3. maja” iz Rijeke pred Ministarstvom gospodarstva

tačno.net
Autor 4.6.2014. u 12:26

Hrvatska: Prosvjed radnika “3. maja” iz Rijeke pred Ministarstvom gospodarstva

Gotovo 250 radnika tvrtke iz Rijeke nije dobilo dvije plaće, a njihova i budućnost “3. maja” je, kažu, neizvjesna

Pedesetak radnika tvrtke „3. MAJ – Motori i dizalice“ iz Rijeke prosvjedovalo je ispred zgrade hrvatskog Ministarstva gospodarstva. Noseći transparente i zviždeći, prosvjedovali su zbog zastoja u procesu restrukturiranja tvrtke, neisplate dviju plaća i neizvjesne gospodarsko-socijalne perspektive tvrtke i radnika.

„3. MAJ – Motori i dizalice ima 218 zaposlenih radnika koji nisu dobili dvije plaće, poduzeće nam nije restrukturirano, a budućnost nam je neizvjesna“, poručio je pred ministarstvom Branko Kužet, regionalni povjerenik Sindikata metalaca Hrvatske (SMH), koji za zastoj u radu tvrtke, nastao zbog neriješene predstečajne nagodbe, krivi Vladu, odnosno resornog ministra gospodarstva Ivana Vrdoljaka od kojega traže nastavak procesa restrukturiranja.

Okupljenih pedesetak radnika „3. MAJ – Motori i dizalice“, udruženih u SMH, u Zagreb je doputovalo autobusom iz Rijeke. Pred zgradom Ministarstva prosvjednici su isticali transparente s natpisima: „Mi smo žrtve nerada Vlade“, „Ivane V. javi se!“, „Isplatite nam naše plaće“, „Ima li nade za nas“,itd.

Sindikalisti tvrde kako velik broj narudžbi poduzeća ostaje blokiran zbog, kako kažu, nerada Vlade. Traže da se riješe dugovi iz proteklih godina i poduzeće osposobi za tržišno natjecanje jer je firma, kažu, s ugledom i proizvodi kvalitetne dizelske i brodske motore, dizalice i čelične konstrukcije, vjetroelektrane itd.

Predstavnici sindikalnih prosvjednika, Vedaran Radičević i Branko Kužet, ušli su u zgradu Ministarstva gospodarstva sa zahtjevom da ih primi ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak te sasluša njihove zahtjeve i prijedloge.

Ukoliko ministar Vrdoljak ne pomogne u rješavanju nagomilanih problema 248 radnika, kazali su kako će tražiti njegovu smjenu.

AA

tačno.net
Autor 4.6.2014. u 12:26