Hrvatska: Sindikati i udruge traže izmjenu zakona o referendumu

tačno.net
Autor/ica 13.11.2013. u 15:02

Hrvatska: Sindikati i udruge traže izmjenu zakona o referendumu

Sindikalne središnjice uz potporu udruga traže izmjenu zakona o referendumu kako bi ojačali građansko pravo na odlučivanje

ZAGREB (AA) – Pet vodećih hrvatskih sindikalnih središnjica uz potporu nekoliko građanskih udruga predstavili su prijedlog ustavnih i zakonskih promjena za pokretanje i provedbu referenduma od strane građana kako bi pravo građana na odlučivanje imalo više utjecaja na politiku, javio je dopisnik Anadolu Agency (AA).

Prijedlog su zajednički donijeli Savez samostalnih sindikata Hrvatske (SSSH), Nezavisni hrvatski sindikati (NHS), Hrvatska udruga radničkih sindikata (HURS), Udruga radničkih sindikata Hrvatske (URSH), Matica hrvatskih sindikata (MHS), GONG, Zelena akcija, Pravo na grad i Baza za radničku inicijativu i demokraciju uz potporu koalicije Platforma 112.

Na konferenciji za tisak govorili su Ana Pezej iz SSSH, Dragan Zelić iz GONG-a, Bernard Ivčić iz Zelene akcije i Berto Šalaj, profesor na Fakultetu političkih znanosti (FPZ) Univerziteta u Zagrebu.

Šalaj je naglasio kako je materija u vezi sa referendumom nedovoljno kvalitetno regulirana, na što vlasti upozoravaju niz godina, i da im je cilj da se pitanje nedostataka otkloni.

„Temeljni cilj je podići kvalitetu javne rasprave o reguliranju referendumske materije“, rekao je Šalaj i dodao kako „referendumsku volju građana ne treba divinizati jer se i kod referenduma mogu pokazati neke negativnosti, o čemu svjedoči i recentna situacija vezana uz referendumsku inicijativu o obitelji“.

U kontekstu aktualnih ustavnih promjena o braku i nezastarijevanju teških ubojstava, sindikati i udruge traže olakšavanje pokretanja referenduma od strane građana na državnom i lokalnom nivou, uz preciziranje pitanja o kojima se ne može odlučivati putem referenduma, a to su zadane ustavne vrijednosti. Traže i osiguranje transparentnosti financiranja i medijskog praćenja referendumskih kampanja.

Između ostalog, traže da uvjet prikupljanja bude pet posto potpisa birača, ne više važećih deset posto, ili fiksna brojka približna ovom postotku, oko 200 tisuća potpisa za državni referendum u razdoblju od 45 radnih dana.

Traže izuzimanje pitanja iz referendumskog odlučivanja kojima se ugrožavaju najviše vrednote ustavnog poretka definirane u Ustavu RH, a to su „sloboda, jednakost, nacionalna ravnopravnost i ravnopravnost spolova, mirotvorstvo, socijalna pravda, poštivanje prava čovjeka, nepovredivost vlasništva, očuvanje prirode i čovjekova okoliša, vladavina prava i demokratski višestranački sustav”.

Potom traže i izuzimanje pitanja kojima se ugrožava nacionalna sigurnost i obrana, pitanja koja se izravno odnose na proračun i poreze i obaveze koje proizlaze iz međunarodnih sporazuma, pitanja koja se tiču imenovanja u nadležnosti Sabora.

Očitovanje Ustavnog suda o ustavnosti sadržaja referendumskog pitanja trebalo bi, ako zahtjev bude uvažen, biti u roku 30 dana od prikupljanja početnih deset tisuća skupljenih potpisa.

U skladu s načelom paralelizma procedura, traže da se odluka donesena na referendumu može izmijeniti samo novom referendumskom odlukom.

Prijedlog ustavnih i zakonskih promjena, koji uključuje izmjene Ustava RH, Zakona o referendumu i Zakona o Ustavnom sudu, za pokretanje i provedbu građanskog referenduma uručen je svim saborskim klubovima zastupnika, Radnoj skupini za ustavne promjene te nadležnom Ministarstvu uprave.

 

tačno.net
Autor/ica 13.11.2013. u 15:02