Hrvatska: Ukida se povratna naknada na boce za mlijeko i jogurt

tačno.net
Autor 22.4.2015. u 09:10

Hrvatska: Ukida se povratna naknada na boce za mlijeko i jogurt

To je prvi korak prema, može se pretpostaviti, potpunom ukidanju povratne  naknade, budući da će građani s vremenom na »zelenim otocima« sortirati i odlagati  otpad koji je sad u sustavu povratne naknade. Naknada na mlijeko više neće postojati pa je za očekivati da će za 0,50 kuna i proizvodi morati pojeftiniti

Ministarstvo zaštite okoliša i prirode je u javnu raspravu do 20. svibnja pustilo novi Pravilnik o ambalaži i ambalažnom otpadu kojim se, između ostalog, predviđa ukidanje povratne naknade od pola kune na ambalažu od mlijeka i ostalih tekućih mliječnih proizvoda, primjerice jogurta i slično.
Riječ je o »cirkularnoj« naknadi koja kruži između proizvođača, Fonda za zaštitu okoliša, trgovca i potrošača, kako bi se potrošača stimuliralo da praznu ambalažu vrati u reciklažu. Ona ostaje za alkoholna i bezalkoholna pića, vodu, voćne sirupe i ostalo, u PET i staklenoj, odnosno aluminijskoj ambalaži zapremine veće od 0,2 litre, no ukida se za mlijeko i mliječne tekuće proizvode.

To je prvi korak prema, može se pretpostaviti, potpunom ukidanju povratne naknade, budući da se od građana očekuje da će s vremenom na »zelenim otocima« sortirati i odlagati sav otpad koji je sad u sustavu povratne naknade.

Drugim riječima, sad bi i trgovci mlijeko i tekuće mliječne proizvode trebali pojeftiniti za pola kune, očekuje se najranije od 1. lipnja, kad bi novi pravilnik otprilike mogao stupiti na snagu. Povratna naknada na mlijeko više neće postojati pa je opravdano očekivati da će za taj iznos i proizvodi morati pojeftiniti. Trgovci će, s druge strane, ostati bez svojih 0,15 kuna na svaku primljenu praznu bocu mlijeka, jogurta ili sličnog, što je nagrada koju općenito primaju iz Fonda za zaštitu okoliša za prikupljanje ambalaže.
Te će boce sad završavati u spremnicima za prikupljanje plastike na »zelenim otocima«, u lošijoj varijanti u miješanom komunalnom otpadu, građani ih u trgovine više neće vraćati, pa će i trgovci koji za svaku prikupljenu bocu ili limenku primaju 15 lipa nagrade, ostati bez oko 10,5 milijuna kuna godišnje.

novilist.hr

tačno.net
Autor 22.4.2015. u 09:10