Hrvatske kompanije sele proizvodnju u BiH

tačno.net
Autor 6.3.2013. u 10:43

Radi uspješnog ostanka na tržištu u zemljama Cefta nakon ulaske Hrvatske u EU 1. jula, interes za ulaganje u BiH, osim  kompanije “Gavrilović”, iskazali su “Podravka”, “Dukat” i još neke kompanije iz te zemlje, rečeno je Srni u Ministarstvu spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH.

“Sve je više hrvatskih kompanija koje izražavaju interes da svoje pogone otvaraju u BiH i ovdje organizuju proizvodnju. Na taj način biće im i dalje pod povoljnijim uslovima dostupno tržište zemalja Cefta”, navode u Ministarstvu.

Veća ulaganja u BiH od hrvatskih proizvođača hrane očekuju se i zbog  čvrstog stava delegacije BiH u aktuelnim pregovovima o takozvanom Dopunskom protokolu sa EU.

“BiH nije spremna na dalju liberalizaciju trgovine nakon jula i svođenje carina na takozvanu nulu jer bi to značajno ugrozilo pozicije domaće privrede”, napominju u Ministarstvu spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH.

Kompanija “Gavrilović” iz Hrvatske najavila je da će dio svoje  proizvodnje preseliti u BiH, kako, zbog poskupljenja, ne bi izgubila tržište u zemljama CEFTA iz koje Hrvatska mora izaći nakon ulaska u EU.

Dio svoje proizvodnje kompanija “Gavrilović” preseliće iz Petrinje u Čitluk.

SEEbiz.eu

tačno.net
Autor 6.3.2013. u 10:43