Hrvatski sindikati ruše vladu?

tačno.net
Autor 7.3.2013. u 10:29

Čelnici osam sindikata javnih i državnih službi u tajnosti pripremaju sindikalni udar na Vladu s dva cilja.

Prvi, kako ga sami nazivaju minimalistički, vraćanje je koeficijenata za plaće zaposlenih u javnim i državnim službama na razinu od prije nedavnog smanjenja od tri posto, piše Jutarnji list.

Drugi, maksimalistički cilj je rušenje Vlade i pregovori s novom! U tom dijelu maksimalističkih ciljeva sindikalci samouvjereno najavljuju kako bi se ti pregovori vodili u ozračju mogućnosti rušenja vlasti od strane sindikata i građana.

Sindikalci su to dogovorili na tajnom sastanku koji je održan u utorak u Radničkom domu. Na uvijek burnom sindikalnom sastanku sudjelovala je većina šefova sindikata iz javnih i državnih službi koji  pregovaraju s Vladom o plaćama. Za stolom na drugom katu u Radničkom  domu sjedili su Boris Pleša i Siniša Kuhar iz Sindikata državnih službenika i namještenika, Vilim Ribić iz Matice hrvatskih sindikata, Branimir Mihalinec iz Nezavisnog sindikata srednjih škola, Željko Stipić iz sindikata Preporod, Zdravko Lončar iz Nezavisnog sindikata djelatnika MUP-a, Edin Sarajić iz Sindikata policije, Anica Prašnjak iz Hrvatskog strukovnog sindikata medicinskih sestara-medicinskih tehničara i Ljubica Pilić iz Hrvatskog sindikata djelatnika u kulturi.

Cijela sindikalna akcija smišljena je kao žestoki odgovor na Vladino rezanje bruto plaća za oko 240.000 zaposlenih u javnim i državnim službama za tri posto od ožujka, a još se uvijek dogovara u tajnosti. Sindikalni šefovi na prvom su sastanku, doznajemo, sastavili konkretan hodogram sindikalnih aktivnosti koje kreću sazivanjem svesindikalnog sabora već tijekom ovog mjeseca.

Planiraju iz mjeseca u mjesec jačati pritisak na Vladu i mobilizirati zaposlene u javnom sektoru, ali i sve ostale građane, organiziranjem prosvjeda po gradovima, te jednodnevnih štrajkova upozorenja. Plan im je odbiti mogućnost bilo kakvih pregovora s Vladom o regresu, božićnici i  jubilarnoj nagradi za 2014., te u konačnici organizirati i generalni  štrajk javnog sektora na jesen ove godine. Ne uspije li na taj način pritisak na Vladu, u radikalnoj verziji planiraju rušenje Vlade na referendumu za raspisivanje prijevremenih izbora!

– Riječ je o radnoj verziji hodograma naših aktivnosti koju nismo još planirali objaviti jer smo tu naveli koje su nam sve mogućnosti djelovanja, dakle i one najradikalnije. Što će se u konačnici od toga  svega dogoditi doista je prerano govoriti – ističe jedan od sudionika tog sastanka.

SEEbiz.eu

tačno.net
Autor 7.3.2013. u 10:29

Tacno.net Aplikacija

Aplikacija