Hrvatsko pristupanje EU kao motiv za reforme u BiH

tačno.net
Autor 10.3.2013. u 10:12

Pristupanjem Hrvatske Evropskoj uniji, EU će se doslovno približiti BiH. Zajednička EU granica može postati stvarni most ukoliko se zemlja fokusira na reforme, kazao je u intervjuu za Agenciju Fena glasnogovornik evropskog komesara za proširenje Stefana Fulea, Peter Stano.

Stano smatra da je hrvatsko pristupanje EU prilika za BiH, za njenu ekonomiju, ali pod uvjetom da BiH uvede evropske standarde.

“BiH će imati dosta razloga za reformu svojih sistema i legislative. Njihovo usklađivanje s EU, koje obuhvata i Hrvatsku, pomoći će BiH u vlastitim težnjama za članstvom u EU. Slovensko pristupanje također pokazuje da su slovenski poslodavci tražili radnike iz Hrvatske, BiH, Srbije i ostalih zemalja iz regije. Isti slučaj se može desiti s Hrvatskom, imajući u vidu da ne postoje jezičke barijere između zemalja”, kazao je Stano.

Dodao je da će Hrvatska implementirati EU odredbe i direktive u mnogim područjima, ali da bh. građani neće osjetiti dramatične promjene zbog ovoga.

“Ovo neće prouzrokovati veće promjene u svakodnevnom životu građana BiH, ali će, naprimjer, promijeniti način poslovanja i druga područja. Kako bi ublažila moguće negativne posljedice na BiH i njene građane, komisija zajedno s BiH i Hrvatskom radi na pronalaženju načina radi olakšavanja protoka ljudi i dobara između dvije zemlje nakon pristupanja Hrvatske”, istakao je.

RSE

tačno.net
Autor 10.3.2013. u 10:12