Huffington Post: Karamarko na čelu MUP-a u vrijeme malverzacija, a nitko nije odgovarao

tačno.net
Autor 19.1.2015. u 20:14

Huffington Post: Karamarko na čelu MUP-a u vrijeme malverzacija, a nitko nije odgovarao

BALKANSKA regija i “balkanska ruta” i dalje igraju ključnu ulogu u financiranju terorista, opremanju terorističkih organizacija oružjem i u omogućavanju teroristima da prelaze granice, piše Huffington Post.

Dugoročna strategija borbe protiv radikalnog islamizma na zapadnjačkom tlu tako nužno uključuje i bavljenje balkanskom problematikom.

Oružje s područja bivše Jugoslavije

Pozivajući se na informacije o tome kako oružje napadača na redakciju lista Charlie Hebdo potječe s Balkana, Huffington Post navodi kako se, prema procjenama, u Francuskoj nalazi preko 4.000 komada vojnog oružja s područja bivše Jugoslavije.

Balkanska ruta tradicionalno se vezuje uz krijumčarenje heroina, oružja, ljudi i organa, a procjenjuje se kako samo švercanje heroina godišnje premašuje vrijednost od 20 milijardi dolara. Novac od krijumčarenja se, između ostaloga, koristi i za financiranje terorističkih organizacija poput Al Kaide i Hezbollaha.

Podsjetimo, “balkanska ruta” kreće u Afganistanu, a preko Irana, Turske i balkanskih zemalja, krijumčari stižu do zapadne Europe.

U nekim područjima krijumčarenja oružja i droge, linija između organiziranog kriminala, mafijaških država, financiranja terorizma i radikalnog islamizma postaje mutna.

Operateri na “balkanskoj ruti” njome se često kreću bez većih problema, a ista propusnost balkanskih granica omogućava radikalnim islamistima da koriste kopnene prijelaze kako bi s Bliskog istoka došli do Europe. Na tom putovanju mogu doći i do službene putovnice.

Uhićeni kriminalci imali službene hrvatske putovnice

Nakon što je u veljači 2012. godine u Španjolskoj uhićeno nekoliko balkanskih kriminalaca, pokazalo se kako svaki od njih ima službenu hrvatsku putovnicu. Istraga je vodila ravno do hrvatskog Ministarstva unutarnjih poslova te otkrila ilegalno prodavanje putovnica još od 2006. godine. Zbog ovoga vida korupcija balkanski kriminalci su se odvažili na vođenje međunarodne kriminalne organizacije te stvaranje balkanskog kokainskog prstena s izravnim pristupom Europskoj uniji.

Nitko od hrvatskih državnih dužnosnika nije odgovarao za to.

Tomislav Karamarko, koji je bio na čelu hrvatskoga MUP-a od 2008. do 2011. godine, usto i bivši obavještajni djelatnik, sada je na čelu hrvatske političke stranke HDZ, piše Huffington Post.

Danas određeni soj “loših, čak i kriminalnih političkih čelnika” na Balkanu te onih koji se bave pranjem novca na Zapadu nije zainteresiran za vrijednosti Zapada, vladavinu zakona, slobodu govora i problem radikalizma. Ključno im je da mogu zaštititi ilegalno nakupljeno bogatstvo te ostvariti osobnu, političku i financijsku dobit, zaključuje se u članku.

R.I.C. Index.hr

tačno.net
Autor 19.1.2015. u 20:14