Istražuju se poslovi s oružjem hrvatske tvrtke ‘Scout’ u BiH

tačno.net
Autor 2.4.2013. u 09:49

Istražuju se poslovi s oružjem hrvatske tvrtke ‘Scout’ u BiH

Policija u Bosni i Hercegovini provodi istragu o okolnostima pod kojima je nekadašnje ministarstvo obrane Republike Srpske zaključilo ugovore s tvrtkom “Scout” iz Zagreba o prodaji oružja i vojne opreme, prenose u utorak banjolučke “Nezavisne novine”.

Ravnatelj entitetske uprave za promet oružjem i vojnom opremom Rajko Čkonjović potvrdio je ovom listu kako je istražiteljima Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) dao pisanu izjavu o cijelom slučaju i uz to predao dokumentaciju o prodaji oko stotinu strojnica i trideset puškomitraljeza iz zaliha nekadašnje vojske bosanskih Srba.

“Poslali smo im dokumentaciju (SIPA-i) na njihov zahtjev”, kazao je Čkonjović dodajući kako je riječ o poslu u kojemu je “Scout” bio posrednik, a oružje je bilo namijenjeno jednoj američkoj tvrtki koju nije želio imenovati.

Tvrtka “Scout” poslovala je s nekadašnjim ministarstvima obrane u oba bosanskohercegovačka entiteta sve do njihova ukidanja 2004. godine, kada je uspostavljeno jedinstveno ministarstvo obrane na razini države.

Članica zajedničkog povjerenstva Parlamenta BiH za obranu i sigurnost Dušanka Majkić potvrdila je kako je upoznata sa istragom SIPA-e. Kazala je kako je istraga otvorena zbog činjenice da je oružje prodavano po nerealno niskim cijenama. Također je kazala kako to nije prvi slučaj sumnjive kupoprodaje oružja i vojne opreme, jer se istražuje i što su radile tvrtke poput “Unis Pretisa” i “Vitezita”. Po njenim riječima, one su bez potrebnih evidencija uzimale oružje iz vojnih skladišta.

“Takve su tvrtke konstantno izvlačile oružje, streljivo i minsko-eksplozivna sredstva iz skladišta bez ikakve kontrole i većinu toga, umjesto da unište, oni su izvozili uz ogromne profite. To je poseban predmet koji Tužiteljstvo BiH radi i mi ćemo zahtijevati informaciju što se u stvari tamo zbivalo”, kazala je zastupnica Majkić.

Mediji u BiH opetovano su problematizirali izvoz oružja i streljiva iz BiH uz posredovanje tvrtke “Scout”, koja je zavedena u sudski registar trgovačkih društava u Hrvatskoj, a sjedište joj je u Zagrebu. Po raspoloživim podacima, osnivač i zastupnik tvrtke je Ivan Peranec. Njega je pak, prema navodima medija, britanski tisak povezivao s Garyjem Hydeom, koji je 2011. godine uhićen u SAD zbog ilegalne preprodaje oko 70 tisuća kalašnjikova.

Poslovni.hr

Tagovi:
tačno.net
Autor 2.4.2013. u 09:49