Izložba “Vama na usluzi – umjetnost i rad” dolazi u Tehnički muzej u Zagrebu

tačno.net
Autor 19.3.2014. u 10:20

Izložba “Vama na usluzi – umjetnost i rad”  dolazi u Tehnički muzej u Zagrebu

Tehnički muzej u Beču i ERSTE zaklada, predstavljaju izložbu „Vama na usluzi – umjetnost i rad“ kojom se propituje novi umjetnički diskurs, koji uključuje dijalog tehnologije i umjetnosti. Izložena djela analizirat će aspekte rada u kontekstu aktualne ekonomske i društvene krize u Srednjoj i Istočnoj Europi. Izložba predstavlja pristupe umjetnika nagloj transformaciji procesa rada, s posebnim fokusom na utjecaj tehnologije na život pojedinca. Ona je fascinantno putovanje i istraživanje evolucije rada u pozadini trenutnih regionalnih društveno-ekonomskih prilika.

Izložba će biti otvorena od 27. 03., a trajati će do 30.09.2014. godine u Tehničkom muzeju u Zagrebu. Umjetnici Pavel Braila, Anna Jermolaewa, Daniel Knorr i Ulrike Lienbacher svojim djelima oštro ističu aktualne teme: Kako se rad mijenja? Kada je privilegija, a kada teret? Što znači kada je tijek rada automatiziran? Je li naše društvo, zasnovano na znanju i uslužnoj ekonomiji, budućnost radnog života? Što znači biti fleksibilan i mobilan? Kako rad i nezaposlenost utječu na to kako vidimo sami sebe?

Ova izložba nam je dala priliku da pozovemo umjetnike koji stvaraju nova umjetnička djela. S jedne strane, njihovi se radovi fokusiraju na aktualne društveno-političke teme, kao što su fleksibilnost tržišta rada i s tim povezane migracije. S druge strane, oni istražuju razlike između radnih procesa koje zahtijevaju dobro znanje i visoki stupanj tehnologije i intenzivnih procesa u vezi sa zaposlenima, kao što su usluge. Međuovisnost austrijskog tržišta rada i tržišta rada Srednje i Istočne Europe ovdje također igra ulogu”, kaže Christiane Erharter, jedna od kustosica ERSTE Zaklade.

tačno.net
Autor 19.3.2014. u 10:20