Janša vjeruje u dogovor s Milanovićem oko Ljubljanske banke

tačno.net
Autor/ica 21.2.2013. u 10:06

Janša vjeruje u dogovor s Milanovićem oko Ljubljanske banke

Pregovore je potrebno zaključiti pravodobno, tako da ostane dovoljno vremena za postupak ratifikacije hrvatskog pristupnog ugovora.’

Janez Janša / EPA

Slovenski ministar vanjskih poslova Karl Erjavec u petak će dati formalnu ostavku, a iz vladajuće koalicije premijera Janeza Janše povlači se i Demokratska stranka umirovljenika (DESUS) čiji je Erjavec predsjednik. Odlazak druge stranke iz vladajuće koalicije, nakon što je vladu već napustila Građanska lista (GL), te najave više stranaka da će parlamentu predložiti kandidata za sastav nove vlade, Janša je komentirao kao neodgovorno ponašanje s obzirom na stanje u državi.

“Rješavanjem problema bavi se jedino ova vlada, dok svi ostali traže mesije ili mandatare. Nije ih briga što tako ugrožavaju isplatu plaća, mirovina, radna mjesta, da se igraju sa sudbinom države”, rekao je Janša u srijedu kasno na večer u dužem razgovoru za Slovensku televiziju. Janša je pri tom naglasio da njegova vlada unatoč gubitku većine u parlamentu i dalje ima pune ovlasti, te rekao da oni koji se dogovaraju o formiraju nove vlade kako bi ga smijenili nemaju niti zajednički program.

Komentirao je i perspektivu rješavanja pitanja Ljubljanske banke, s čime se povezuje ratifikacija hrvatskog pristupnog ugovora u slovenskom parlamentu, te obrazložio zašto je ministra vanjskih poslova Karla Erjavca povukao kao pregovarača, prepustivši tu ulogu Tonu Kajzeru, članu svog kabineta. Janša je zanijekao tvrdnje Erjavca da je s hrvatskom ministricom vanjskih i europskih poslova Vesnom Pusić dogovor o Ljubljanskoj banci na njihovu zadnjem sastanku u Otočcu ob Krki bio usklađen do te mjere, da je već mogao biti potvrđen, a hrvatski pristupni ugovor s Europskom unijom onda ratificiran na redovnom zasjedanju parlamenta početkom idućeg mjeseca.

Iako u pregovorima s Hrvatskom preostaje još nekoliko koraka, Erjavec se takvim “pompoznim” istupima u javnosti promovirao, želeći pregovore s Hrvatskom predstaviti kao svoj uspjeh zbog predstojećeg izbornog kongresa svoje stranke, ustvrdio je Janša. Dodao je da stvari u razgovorima oko Ljubljanske banke nisu bile tako usklađene, da je riječ o “ozbiljnim stvarima”, pa zato kao premijer nije mogao dopustiti da pregovore ugrozi Erjavčev “parcijalni interes”.

Janša je rekao da obje države i dalje imaju jasan vremenski raspored glede rješavanja otvorenog pitanja Ljubljanske banke. “Pregovore je potrebno zaključiti pravodobno, tako da ostane dovoljno vremena za postupak ratifikacije hrvatskog pristupnog ugovora”, rekao je Janša. Istaknuvši da je s hrvatskim premijerom Zoranom Milanovićem već imao više razgovora o pitanju Ljubljanske banke, dodao je da su se obojica poštovali dogovor da se detalji o razgovorima ne iznose u javnost dok ne dođe do konačnog dogovora.

Što se tiče sastanka s hrvatskim premijerom Milanovićem koji je najavljen za 10. idućeg mjeseca, Janša vjeruje da će do njega tada i doći. “Da, sastat ćemo se 10. ožujka ako do tada dođemo do teksta zbog kojega bi taj sastanak imalo smisla organizirati. Ja vjerujem da je to moguće”, rekao je Janša, ponovivši da zbog ozbiljnosti tog predmeta iz pristupa treba isključiti parcijalne interese, što se događalo Erjavcu.

Poslovni.hr

tačno.net
Autor/ica 21.2.2013. u 10:06