Kad su jugosmradovi gori od jugofila

tačno.net
Autor/ica 5.1.2015. u 11:21

Kad su jugosmradovi gori od jugofila

I zvjesni Igor Borovec predsjednik je Mladeži HDZ-a u Varaždinu, u kojem je Ivo Josipović u prvom izbornom krugu dobio 55,20 posto glasova, a njegova protukandidatkinja Kolinda Grabar Kitarović 20,52 posto. I te su brojke toliko razljutile Borovca da je većinu svojih sugrađana dana nakon izbora proglasio – jugosmradovima. S obzirom da je tu stručnu dijagnozu ponosno objavio na facebooku, javnost je za nju odmah doznala. Došlo je to i do HDZ-ove predsjedničke kandidatkinje, pa je ona požurila »najoštrije osuditi iznesene stavove, govor mržnje korišten od strane pojedinaca Mladeži HDZ-a iz Varaždina«.

Piše: Dražen Ciglenečki, novilist.hr

  Čovjek se na ovom mjestu doista mora zapitati o čemu se tu radi. Na osnovu riječi Kolinde Grabar Kitarović moglo bi se, naime, pomisliti da je Borovčev ispad nešto potpuno strano HDZ-u. Među dvjestotinjak tisuća politički korektnih članova našao se, eto, taj pomalo nezreo momak i trebalo mu je ukazati da nije lijepo služiti se ovakvim izrazima. Ali, to je slika HDZ-a koja nema veze s realnošću. Stvarnost je takva da je Kolinda Grabar Kitarović kandidatkinja stranke čiji predsjednik već dvije godine tvrdi da su u Hrvatskoj na vlasti jugofili i jugonostalgičari. »Oni nisu ni socijalisti, ni demokrati, oni su bili i ostali jugofili i jugonostalgičari, koji nikada Hrvatsku nisu željeli, niti je sada vole«, tipična je retorička figura Tomislava Karamarka.

   Sasvim je stoga normalno da neki Borovec slušajući to zaključi da su oni koju glasuju za te odvratne jugofile i jugonostalgičare naprosto jugosmradovi. Jedno logički proizlazi iz drugog. Moguće je i da se i Karamarko s tim slaže, premda se i predsjednik HDZ-a jučer »ogradio« od Borovčeve facebook intervencije. Od Kolinde Grabar Kitarović nikad, međutim, nismo čuli da joj Karamarkove iščašene metafore baš ne pašu. Lako je obrecnuti se na Borovca ili nekog njemu sličnog HDZ-ovca »s dna kace«, ali u pitanje dovesti temeljne programske odrednice predsjednika svoje stranke, začetnika borbe protiv jugoslavenskih fantoma, e to već ne bi išlo. Bez ustezanje se, dakle, može reći da je Kolinda Grabar Kitarović u slučaju šefa varaždinske Mladeži HDZ-a postupila licemjerno.

   Uostalom, dva dana nakon što joj je Borovec poslužio u nastojanju da se prikaže umjerenom i pristojnom kandidatkinjom, Kolinda Grabar Kitarović otišla je u šator kod branitelja koji tamo dva i pol mjeseca prosvjeduju pod geslom »1991. protiv Jugoslavije, 2014. protiv Jugoslavena«. Naravno, Jugoslavena na vlasti. »To je teška poruka, ali istinita«, ocijenio je nedavno Karamarko. Svojim dolaskom među prosvjednike, što je bilo prvo što je napravila u 2015., već pola sata poslije ponoći, Kolinda Grabar Kitarović također je neizravno iskazala suglasnost s njihovom protujugoslavenskom ofenzivom.

   P a kojeg se onda vraga uhvatila samo tog nesretnog Borovca. Bolje bi bilo da se uopće nije javila, barem bi ispala dosljednija. Ili Kolinda Grabar Kitarović misli da su jugofili čisto ugodniji za uši nego jugosmradovi.

tačno.net
Autor/ica 5.1.2015. u 11:21