Komemorativni skup u Gornjem Selištu

tačno.net
Autor 6.8.2016. u 14:23

Komemorativni skup u Gornjem Selištu

Na groblju Svete Ekatarine u Gornjem Selištu, gdje su lani ekshumirane dvije masovne grobnice s ukupno 56 stradalih 1995. godine, danas je održana komemoracija u spomen na ubijene i nestale tokom i nakon akcije Oluja.

– Kao njihove potomke i sunarodnjake naša je dužnost da se molimo da Gospod ovenča njihova lica mučeničkim aureolama. Molimo se i njima da budu molitvenici kako bi Gospod do nas pronašao ne toliko težak, stradalan i krstonosan put spasenja kao što su imali oni – istaknuo je glinski paroh Slobodan Drakulić nakon održanog parastosa.

Okupljeni mještani, predstavnici Srpskog narodnog vijeća, Ambasade Republike Srbije u Hrvatskoj te lokalni i županijski vijećnici i dužnosnici na groblju su položili vijence i cvijeće te zapalili svijeće.

– Okupili smo se na ovom mjestu da bismo se sjetili svih onih koji su stradali u ratnom razdoblju od 1991. do 1995. godine bez obzira kojem narodu pripadaju. Mi među mrtvima ne pravimo razliku. Kažemo to na ovome mjestu na kojem drugi, prije svega država, ne govori kao što govorimo mi i ne sakuplja žrtve u zajedničku bol. Okupili smo se da bismo imali snage i nadahnuća za oprost, za praštanje prema onima koji su počinili zlo i da bismo vidjeli gdje smo mi sami zgriješili, da bismo oprostili, a zauzvrat ne osjećali ništa drugo osim toga što donosi praštanje. Ovdje smo i da bismo iskazali svoju privrženost pomirenju među ljudima – kazao je Milorad Pupovac, predsjednik SNV-a.

– Svako stradanje i svaka smrt, posebno nedužnih ljudi ima smisla ukoliko nakon toga uslijedi život bez mržnje, život u dobrobiti i napretku. Mi, nažalost, ne možemo reći da je to stanje našega društva danas, a pogotovo ne možemo reći da je to stanje u sredinama u kojima živi srpska zajednica u Hrvatskoj. Način na koji se sjećamo onih koji su stradali to stradanje može učiniti većim, a može i manjim. Jučerašnji dan u Kninu je u mnogima od nas izazvao zebnju i ona traje i danas. Poruke koje smo čuli, simbole koje smo vidjeli i postupke kojima smo svjedočili su dokaz da dominira neprijateljstvo, mržnja i da je slobodna ona ideologija i onaj pokret koji se isključivo napaja mržnjom, neprijateljstvom i željom za smrću. Ovo se društvo treba osloboditi zebnje, a slobodu nećemo dobiti ako ćemo šutjeti, okretati glavu i reći da je to demokracija. Nije to zebnja samo za nas, nego i ovu državu i njezinu budućnost – zaključio je Pupovac.

tačno.net
Autor 6.8.2016. u 14:23

Tacno.net Aplikacija

Aplikacija