Kumrovec postaje centar i muzej nesvrstanih zemalja?

tačno.net
Autor 11.3.2013. u 12:12

Kumrovec postaje centar i muzej nesvrstanih zemalja?

Projekt je predložila udruga “Inicijativa za razvoj Kumrovca”, u kojoj smatraju da je 30-40 milijuna kuna, koliko država traži za privatizaciju objekata u Kumrovcu prevelik novac.

Agencija VLM

Kumrovec sa svim svojim neiskorištenim objektima koji su danas u državnom vlasništvu, uskoro bi trebao postati Centar i muzej za suradnju Europe i nesvrstanih zemalja. Zamisao je to udruge „Inicijativa za razvoj Kumrovca“ koja je taj svoj projekt predstavila u subotu.

Sustavno zapostavljani

– Kumrovec je od početka devedesetih godina sustavno zapostavljan. Zgrade Spomen doma boraca i omladine, bivše Partijske škole, Titove rezidencije, kao i sportsko – rekreacijski i turističko – informativni centar, danas ne služe ničemu. Nakon što je Vlada RH, odnosno Agencija za upravljanje državnom imovinom već raspisala nekoliko natječaja da se ti objekti stave u funkciju, interesa nema. Smatramo da je 30-40 milijuna kuna koliko se traži za privatizaciju tih objekata prevelik novac i da bi Vlada te objekte u Kumrovcu mogla dati za jednu kunu, dakako uz jamstvo kako će se svi ti objekti staviti u funkciju. Zbog Josipa Broza Tita koji se ovdje rodio, mi smatramo da bi Kumrovec bio idealno mjesto da se ovdje otvori Centar i muzej nesvrstanih zemalja. Danas je u svijetu 120 zemalja nesvrstanih, tu su i neke utjecajne države promatračice poput Kine, Brazila ili Argentine i mislimo da bi otvaranje jednog takvog Centra – poveznice spajanja Europe sa zemljama nesvrstanih – bio pun pogodak za Kumrovec. Titova vila bi primjerice bila idealno mjesto za otvaranje muzejsko – filmskih sadržaja – rekao je predsjednik udruge dr. Ivica Hrastović. Na prezentiranju projekta bio je i predsjednik Saveza društava „Josip Broz Tito“ Tomislav Badovinac. On je rekao kako bi u promociju Tita svakako trebala uključiti i njegovu ostavštinu, a to je brod Galeb sa 48 ploča na kojima se spominju predsjednici koji su bili na tom brodu i Titov radni stol s Brijuna koji je napravljen u Zagorju.

Platiti novcem od nafte

– U nesvrstanima su među ostalima i sve zemlje koje imaju naftu i kojima sigurno neće biti problem odvojiti nešto novca za Kumrovec – rekao je Badovinac. Bivši zagorski dožupan Đovani Broz rekao je kako bi u cijeli projekt trebalo uključiti i ljude iz vlasti koji mogu pomoći, poput kumrovečkog zeta, ministra Siniše Hajdaša Dončića koji je nedavno kumrovečke objekte u Kini nudio Kinezima i saborskog zastupnika Željka Kolara.

 

tačno.net
Autor 11.3.2013. u 12:12

Tacno.net Aplikacija

Aplikacija