Latin poziva na podršku Margetiću, Josipović šuti!

tačno.net
Autor 9.4.2013. u 14:56

Latin poziva na podršku Margetiću, Josipović šuti!

ZAGREB – Istraživački novinar i kolumnist SEEbiza Domagoj Margetić već trideset dana štrajka glađu. Kako doznajemo, predsjednik Republike Ivo Josipović još uvijek nije odgovorio na njegova dva zahtjeva, koje je postavio nakon Josipovićevog poziva na prekid štrajka glađu.

Javnosti se, međutim, obratio Denis Latin, kratkim pismom kojim je pozvao na podršku Margetićevim zahtjevima, te angažiranje civilnog društva, državnih institucija i međunarodnih organizacija, kako bi se stvorili uvjeti za prestanak jednomjesečnog štrajka glađu istraživačkog novinara.

Nakon što mu je u petak, 5. travnja pozlilo, te je intervenirala i hitna pomoć, a Margetiću je bila preporučena hospitalizacija, kao i prekid štrajka, što je novinar odbio i potpisao izjavu o odbijanju hospitalizacije, zdravstveno stanje mu je sve teže, a prijatelji i aktivisti pokreta Occupy Croatia upozoravaju kako je Margetić odlučio sa štrajkom glađu ići do kraja i kako su sigurni da bez ispunjenja postavljenih zahtjeva neće prekinuti štrajk.

Od Margetićevih prijatelja, također, doznajemo da je novinar primio nekoliko ponuda za azil zbog progona koji prolazi u Hrvatskoj, ali je takve ponude za sada odbio, jer je odlučan da se za ciljeve zbog kojih štrajka glađu izbori u Hrvatskoj.

Podsjetimo Margetićevim zahtjevima do sada su podršku dali pokret Occupy Croatia, čiji aktivisti prate Margetićev štrajk glađu i organizirali su više akcija podrške, Anonymous Croatia, građanski pokret 99% Srbija, Anonymous Srbija, pokret Occupy BiH, te novinari aktivisti alternativne televizijske emisije “Zdaj pa dost!” iz Slovenije, Nezavisni sindikat carinika Hrvatske i ugledni zviždač iz Carine Željko Popović, Nezavisni sindikat radnika Jadrankamena, Udruga opljačkanih radnika malih dioničara Kulin ban, europarlamentarka Monica Macovei, saborski zastupnik Damir Kajin, predsjednik saborskog Odbora za medije Branko Vukšić, civilni activist i frontment grupe “Atomsko sklonište” Bruno Langer, a u praćenje štrajka glađu uključili su se Medijska organizacija jugoistočne Europe SEEMO, Komitet za zaštitu novinara iz Washingtona CPJ, čija je predstavnica potpisala peticiju podrške Margetiću, te Ured predstavnika za slobodu medija OESS-a, a svoju podršku Margetiću najavio je i predsjednik Nezavisnog cestarskog sindikata Mijat Stanić.

Novinaru su se 5. travnja ove godine u štrajku glađu pridružile i aktivistice Occupy Croatia Marijana Mirt i Ana Veliki, koje su danas već peti dan u štrajku glađu u znak solidarnosti s Margetićem, te u znak podrške njegovim zahtjevima.

Tridesetog dana Margetićevog štrajka glađu pismo podrške uputio mu je i legendarni autor i urednik zabranjene HRT-ove emisije “Latinica” Denis Latin.
“Aktualna vlast i aktualni predsjednik neposredno prije dolaska na vlast naveliko su govorili o potrebi raskrinkavanja korupcije, otvaranja antikorupcijskih procesa i naveliko govorili o tragičnim sudbinama zviždača i potrebi da se njihova prava zaštite. Nekoliko godina kasnije uvidjeli smo da su i predsjednik Republike i Vlada premijera Zorana Milanovića, te svi oni koji je podržavaju, teško obmanuli javnost i svoje birače. korupcijske istrage su velikim dijelom stopirane, a progon onih koji ukazuju se nastavio još intenzivnije, sa puno suptilnijim metodama i još rigidnijim zakonima koji su u javni prostor uveli cenzuru i učinili sve da potencijalni prijavitelji ustuknu od novih prijava kaznenih djela na području korupcije”, navodi Latin u svojem pismu.
“Novinar-istraživač Domagoj Margetić, jedan od najzaslužnijih za otkrivanje afere hypo i drugih bankarskih afera prvi je primjetio kako je aktualna vlast stopirala antikorupcijske procese i nastavila progon zviždača-prijavitelja korupcije, a posebno je otežala poziciju pojedinih novinara-istravača koji se doslovce bore za egzistenciju i golo preživljavanje. To se u javnom diskursu i osjeti potpunim izostankom istraživačkih tema. Danas je 30-ti dan štrajka glađu kojim Domagoj Margetić uporno pokušava javnosti, Vladi i predsjedniku Republike ukazati na te notorne činjenice. Čak ni sama činjenica da mu je život opasno ugrožen dovoljno govori o osjetljiovosti vladajuće na elite na teme koje su sudbonosne za Republiku Hrvatsku i njenu sudbinu. Izražavam svoju solidarnost s kolegom Domagojem Margetićem i pozivam civilno društvo, svekoliku javnost, međunarodne organizacije, predsjednika Republike i Vladu da se suoče s činjenicom da su svojim nedjelovanjem i hladnim odnosom prema ovim temama od javnog interesa doveli u pitanje jedan život.Podržimo Domagoja Margetića u njegovoj borbi za istinu i dosljednu borbu protiv korupcije i kriminala!”, zaključuje Latin svoj javni apel za podršku istraživačkom novinaru Domagoju Margetiću.

SEEbiz.eu

tačno.net
Autor 9.4.2013. u 14:56