Linić: Spačva, Ina, rad HBOR-a, kredit HBOR-a tvrtki Mali biskviti i razilaženje u radu s Milanovićem

tačno.net
Autor/ica 29.5.2014. u 12:16

Linić: Spačva, Ina, rad HBOR-a, kredit HBOR-a tvrtki Mali biskviti i razilaženje u radu s Milanovićem

Moja smjena je razlog Milanovićeve medijske spletke koja je poslužila da se mene proglasi kriminalcem. Zato da bi Milanović zaštito svoje prijatelje i članove obitelji te parcijalne interese određenih krugova a zanemario državničke interese

Ina, rad HBOR-a, kredit HBOR-a tvrtki Mali biskviti i razilaženje u radu programa i plana 21. vladajuće koalicije, to su glavne točke mog obraćanja, rekao je Slavko Linić na početku press konferencije u Rijeci.

“Preko 20 godina svog rada sam uložio u SDP, smatrao sam da vrijeme prije izbora nije vrijeme za govoriti o odnosima predsjednika stranke i mene. Moja dužnost je, radi stranke i radi javnosti reći svoje viđenje.

Polazište za rad mene kao minstra je bio plan 21 i zacrtani programi u planu 21. Prepoznat sam u javnosti i imao određenu podršku iako sam jasno naglašavao ključne poruke. Da je stanje jako teško i da nećemo bolje živjeti narednih 10 godina. Govorio sam i da ne možemo više živjeti na dug ni kao građani ni kao država. Javnost je očito shvatila i znala sa mnom podijeliti ta razmišljanja. Otvoreno sam rekao da je potrebno građanima povećati PDV a sve u cilju konkurentnosti gospodarstva jer bi bitka za radna mjesta bila najvažnija bitka vlade, rekao je Slavko Linić.

Slučaj Spačva

Moja smjena je razlog Milanovićeve medijske spletke koja je poslužila da se mene proglasi kriminalcem. Zato da bi Milanović zaštito svoje prijatelje i članove obitelji te parcijalne interese određenih krugova, a zanemario državničke interese.

Zbog toga su mu bile potrebne spletke oko Spačve i predstečajne nagodbe. Konačni obračun sa mnom započeo je 29. siječnja 2014. Telefonski razgovor u kasnim večernjim satima, ja na radnom mjestu a Milanović zahtjeva da smijenim Branka Šegona.

Odbijam to napraviti dok ne dobijem odgovor DORH-a te odgovor Povjerenstva za sukob interesa. Nakon mog odbijanja predsjednik Vlade me optužuje da sam kriminalac i lopov a razgovor završava s psovkom.

Nakon 29. siječnja premijer i ja više nismo komunicirali, osim što sam mu dao mandat na raspolaganje što znači da me je mogao smijeniti. Davanje mandata bilo je pisanim putem, jedina naša komunikacija bila je na Vladi. Od kraja siječnja do kraja travnja imao sam ogromne poslove, rebalans proračuna, provedba preporuka Europskog vijeća, pregovore s MMF-om, EK-om i Svjetskom bankom.

Uz svakodnevne probleme komunicirao sam sa svima, izradili smo sve dokumente, ali naša nekomunikacija nije imala utjecaja na naš rad. U isto vrijeme predsjednik Vlade korisiti određene službe i pokušava me prikazati da sam kriminalac.

Posebno se okomio na predstečajne nagodbe a posebno ga je interesirala Spačva. Predmet predstečajne nagobe završen je u svibnju 2013. Razlog visokih potraživanja je nedovoljno sposobna porezna uprava ali i HPB te Hrvatske šume. Nekoliko subjekata države nisu naplatili svoja potraživanja. Vukovarska porezna uprava dala je procjenu 30 milijuna kuna i to je bila osnova za odlučivanje u ministarstvu financija, odluke koordinacijskog tijela jednoglasno su donijete, a sve odluke je potpisala Nada Čavlović Smiljanec, rekao je Linić objašnjavajući do detalja slučaj Spačve.

Nije bilo pritisaka oko Spačve i slučaj je riješen po Zakonu, kaže Linić.

Za to vrijeme premijer se bavi podmetanjima. Nakon 10 mjeseci premijer i Nada Čavlović izbacuju procjenu zemljišta od 6 milijuna. Ja nisam znao za tu procjenu, iako sam se redovno sastajao s Nadom Čavlović. U travnju 2014. gospođa Smiljanec me obaviještava o novoj procjeni nakon čega tražim još jednu novu procjenu. Nakon novih dva tjedna dobijamo procjenu od 27 milijuna. Sve to pokazuje da je Zoran Milanović zajedno sa Nadom Čavlović Smiljanec podmetao dokumente. Ta njegova bitka za kriminalizaciju mene osobno može imati neku svrhu, ali zamislite kad predsjednik Vlade nakon godinu dana podmeće dokaze nije ni čudo što državni činovnici ne žele donositi odluke. Predsjednik Vlade kriminalizirajući predstečajne odluke destabilizirra rad državne uprave.

Sve dokumente smo dostavili DORH-u i strpljivo i mirno čekam odluku o predstečajnim nagodbama, a nazivanje Nade Čavlović zviždačicom je vrhunac Milanovićeva cinizma. Zašto bi je Milanović štitio, pa očito zbog veze s bratom Krešimirom Milanovićem.

Tvrtka Koned, odgovorna osoba Antun Kralj, tvrtka odlazi u stečaj, osigurali smo se hipotekom na zemljište, ali on pokušava izvući zemljište. Pokušali su zamijenit zemljište s Poreznom upravom, ali nadležne službe to spriječavaju. Za to je zemljište intezivno lobirao Krešo Milanović s Nadom Čavlović Smiljanec.

Slični pritisci događaju se i u sluačaju vezanom uz tvrtku Mostarkić gdje se opet pojavljuje Krešimir Milanović.

Slučaj INA

Vrlo brzo smo se Milanović i ja sukobili oko INA-e, i to zbog mog nezadovoljstvo radom Siniše Petrovića, inače prijatelja Zorana Milanovića. Petrović odmah smjenjuje jednog čalna NO-a, prestaje komunicirati s članovima uprave koje je postavila Vlada i prestaje provoditi politiku Vlade.

Premijer mi zabranjuje da u javnosti komuniciram o Ini rekavši da je on odlučio preuzeti stvar u svoje ruke. Sukobi počinju početkom ove godine, porezno nadzor pokazao je da je INa prevarila državu za 230 milijuna kuna poreza. Isto tako, niz ugovor o koncesiji nije bilo potpisano. Napokon naplaćujemo od Ine 230 milijuna kuna što izaziva izljev bijesa Siniše Petrovića koji optužuje mene da štetim Ini. Premijer Milanović ne poduzima ništa iako imamo 44 posto vlasništva. Ubrzavam nadzor za sljedeće tri godine, poseban pritisak diže Siniša Petrović jer mu smetam u Ini, rekao je Slavko Linić.

Mali biskviti

HBOR u svibnju 2013. zaprima zahtjev za odobrenje kredita 20 milijuna kuna tvrtki koju je osnovao gospodin Ljutić sa 20 tisuća kuna. Iako je Uprava pod pritiscima odobrila kredit, nakon što jemene upoznala s predmetom inzistiram da ga riješi Nadzorni odbor. Taj predmet još nije riješen. Kredit je bio jako rizičan. Upoznao sam Milanovića s tim, ali se nije složio s mojom procjenom već je stao uz mišljenje Gordana Marasa, rekao je Slavko Linić

Sukob prije pressice

Kako doznajemo, prije samo press konferencije došlo je do žestokog sukoba među članovima riječkog SDP-a.

Naime, na ad hoc sjednici vodećih ljudi gradskog SDP-a, na kojoj nije bilo Vojka Obersnela ni Zlatka Komadine (otišao posjetiti popljavljena područja u Gunji), sijevnule su teške riječi među okupljenim članovima stranke.

Na Korzu su se okupili i članovi Riječkog pokreta otpora predvođeni Slavicom Šotom koji su vikali “Liniću srami se”.

Slavko Linić na pressicu je došao s Lukom Denonom i Vladimirom Šepčićem.

novilist.hr

tačno.net
Autor/ica 29.5.2014. u 12:16