Međunarodna židovska organizacija B’nai B’rith: ‘Za dom spremni’ u Jasenovcu šteti cijeloj Hrvatskoj

Boris Pavelić
Autor 8.12.2016. u 10:12

Izdvajamo

  • Nedavni nemili događaj s natpisom u Jasenovcu, koji upućuje na želju za rehabilitacijom nacizma i ustaštva, izaziva našu zabrinutost i negodovanje. Hrvatsku smatramo svojom državom, u čije je temelje ugrađen antifašizam, a čije su granice i samostalnost izvojevane stradanjem velikog broja građana Hrvatske koji su stali na stranu protivnika nacizma i ustaštva, dok se tek mali broj hrvatskog naroda svrstao na stranu nacističkih zločinaca i njihove ideologije u čijim korijenima su bili rasni progoni, surova ubijanja i etnička čišćenja.

Povezani članci

Međunarodna židovska organizacija B’nai B’rith: ‘Za dom spremni’ u Jasenovcu šteti cijeloj Hrvatskoj

foto: B’nai B’rith International

Zabrinuti smo što 70 godina nakon poraza tih najmračnijih ideologija, u Hrvatskoj još uvijek postoje skupine, koje na čudne načine, poput natpisa u Jasenovcu, negiraju strahote nacističke ideologije. Ovakvi ispadi narušavaju ugled Hrvatske u cijelom svijetu, koji je još davno osudio nacizam.

B’nai B’rith Hrvatska, ogranak istoimene svjetske židovske organizacije, reagirao je danas na postavljanje spomen ploče s natpisom ‘Za dom spremni’ u Jasenovcu, te nesposobnost vlasti da tu ploču osudi i ukloni. Reagiranje B’nai B’ritha prenosimo u cijelosti: “B’nai B’rith Hrvatska, loža “Gavro Schwartz”, židovska nevladina organizacija u Hrvatskoj, ogranak je velike i ugledne svjetske organizacije B’nai B’rith International, kao i ogranak europske B’nai B’rith organizacije. Zadatak i svrha tih organizacija, koje imaju svoje promatrače u najvišim tijelima svjetskih i europskih foruma, je da ukazuje na svaku pojavu revanšizma, neonacizma, antisemitizma, vjerske, rasne i etničke netolerancije.

Nedavni nemili događaj s natpisom u Jasenovcu, koji upućuje na želju za rehabilitacijom nacizma i ustaštva, izaziva našu zabrinutost i negodovanje. Hrvatsku smatramo svojom državom, u čije je temelje ugrađen antifašizam, a čije su granice i samostalnost izvojevane stradanjem velikog broja građana Hrvatske koji su stali na stranu protivnika nacizma i ustaštva, dok se tek mali broj hrvatskog naroda svrstao na stranu nacističkih zločinaca i njihove ideologije u čijim korijenima su bili rasni progoni, surova ubijanja i etnička čišćenja.

Zabrinuti smo što 70 godina nakon poraza tih najmračnijih ideologija, u Hrvatskoj još uvijek postoje skupine, koje na čudne načine, poput natpisa u Jasenovcu, negiraju strahote nacističke ideologije. Ovakvi ispadi narušavaju ugled Hrvatske u cijelom svijetu, koji je još davno osudio nacizam. Autori natpisa u Jasenovcu podigli su spomenik suborcima koji su dali život za slobodnu demokratsku Hrvatsku u Domovinskom ratu. Zabrinjava nas što ti autori s takvim natpisom na spomeniku nisu svjesni da je to neprimjereno djelovanje čime se nanosi šteta svim građanima Hrvatske.

Našim prijateljima u Europi i svijetu nastojat ćemo objasniti, da su ovakvi ispadi koji su povezani s antisemitizmom, pojedinačni slučajevi, netipični za hrvatsko društvo. Istovremeno želimo ukazati na potrebu djelovanja vlasti, nevladinih organizacija, medija i hrvatskog društva u cjelini u smislu, da se nemili događaji poput ustaškog natpisa na javnom mjestu u Jasenovcu ne pojavljuju. Očekujemo prvenstveno od izvršne vlasti poduzimanje efikasnih mjera za osudu dosadašnjih i sprječavanje mogućih budućih ovakvih ispada”, stoji u javnoj izjavi B’nai B’ritha Hrvatska, koju je potpisao njezin predsjednik Darko Fischer.

Novi list

Boris Pavelić
Autor 8.12.2016. u 10:12

Tacno.net Aplikacija

Aplikacija