Mesić: Neugodno sam zatečen i iznenađen odlukom da se iz Ureda predsjednice ukloni bista Josipa Broza Tita

tačno.net
Autor/ica 21.2.2015. u 16:53

Neugodno sam zatečen i iznenađen, mada ju se nagovještavala, odlukom predsjednice Republike Hrvatske, Kolinde Grabar Kitarović, da iz Ureda predsjednice ukloni bistu Josipa Broza Tita, vođe antifašističkog otpora u Drugom svjetskom ratu i prvog i dugogodišnjeg predsjednika jugoslavenske federacije.

         Ta odluka, obznanjena drugoga dana mandata gospođe Grabar Kitarović, nije samo ustupak rigidnoj desnici i profašističkim i neofašističkim krugovima u Hrvatskoj, ona je alarmantni pokazatelj grčevitog napora da se prebriše dio hrvatske povijesti i da se ukloni spomen na antifašističku borbu koja je jedna od najsvjetlijih stranica u toj povijesti. Hitno uklanjanje Titove biste iz Ureda predsjednice na tragu je miniranja i uništavanja više od tri tisuće spomenika antifašističkim borcima i žrtvama fašizma, čemu smo svjedočili u proteklih četvrt stoljeća. Sve to treba sagledavati i ocjenjivati u kontekstu projekta revizije novije povijesti koji je poguban sa stanovišta građenja budućnosti ne samo jugoistoka Evrope, nego i na cijele Evrope, pa i svijeta. Indoktriniranje mladih generacija i prebacivanje na njih frustracija i netrpeljivosti svojstvenih gubitnicima iz Drugog svjetskog rata, poništit će i posljednju mogućnost da makar postupno uklanjamo posljedice ratova u kojima se raspala Jugoslavije.

         Koliko su u svjetlu ovoga poteza vjerodostojna uvjeravanja Predsjednice da nastavlja djelo Franje Tuđmana, neka procjenjuje njezina stranka.

         Ne mogu, međutim, a da ne upozorim i na činjenicu da je Josip Broz Tito bio jedan od najznačajnijih državnika svijeta u drugoj polovici 20. stoljeća, da ga mnogi širom svijeta i danas visoko cijene, i kao državnika, i kao vođu antifašističkog otpora. Uklanjanje njegove biste iz Ureda predsjednice nezaobilazno će stoga u svijetu izazvati pitanje: kojim smjerom kreće Hrvatska.

         Obratit ću se pismom predsjednici Kolindi Grabar Kitarović i zamoliti da se Titova bista koju ona ne želi u Uredu predsjednice prebaci u moj Ured bivšeg predsjednika Republike Hrvatske.

tačno.net
Autor/ica 21.2.2015. u 16:53