Migranti neće upropastiti i islamizirati Europu

tačno.net
Autor 7.11.2018. u 09:12

Migranti neće upropastiti i islamizirati Europu

Pametno poziva na razum i zaštitu ljudskih prava. Ksenofobija nije rješenje, površnost i neznanje naših političara koji se bave samo vlastitim interesima vodi sve većem radikalizmu i stigmatizaciji, a Europa može i treba biti primjer dobre prakse i poštivanja prava na azil

 

“Migranti su ljudi koji u Europu mahom dolaze iz razorenih i propalih država poput Sirije, Iraka, Afganistana… Bježe od nasilja, od rata i bijede, traže mir i sigurnost, posao i novu priliku za dostojanstven život. Baš zbog toga bi Hrvatska, smatraju u Pametno, njihove razloge itekako trebala razumjeti i znati kako prijetnja nisu oni koji bježe, već oni od kojih migranti bježe. Upravo smo propustili priliku da se, kao mala zemlja, Europi i svijetu nametnemo temom koja nam je dobro poznata, a to je izbjeglištvo. Upravo će izbjeglištvo odnosno migracije najsnažnije obilježiti 21. stoljeće i znatno izmijeniti demografsku kartu svijeta.

– Pametno se suprotstavlja politikama straha kojima je zapravo krajnji cilj suziti prostor ljudskih prava, ne samo strancima nego i državljanima Hrvatske. Politika temeljena na strahu neučinkovita je i promašena, potkopava osnove europskog razumijevanja ljudskih prava. Dnevno – politički interes i sve jača ksenofobija građane odvraća od stvarnosti. Zato pozivamo na razum, apeliramo da o migracijama govorimo na osnovi činjenica – kaže Lana Pavić, članica Pametno i doktorandica političke teorije i dodaje – Europska unija zajednica je 500 milijuna ljudi. Njeni kapaciteti prihvata i integracije migrantskog stanovništva izrazito su veliki što ne znači da Europa može i mora primiti svo ugroženo stanovništvo svijeta, ali može i treba biti primjer pozitivnih praksi i predvodnica beskompromisnog zagovaranja poštivanja prava na azil putem uspostave legalnih migracijskih koridora. To je nužno kako bi se umanjila ljudska patnja i zaustavilo trgovanje i krijumčarenje ljudima koje godinama prati migrantske rute. Preduvjet za ovakvo odgovorno djelovanje jest usmjeravanje država članica EU prema zajedničkom sudjelovanju u prihvatu izbjeglica, ali i podizanju svijesti o tome tko su suvremene izbjeglice.

Integracija stranaca u naselja domaćina najbolji je recept za budući suživot. Pozivajući na zdrav razum, u Pametno ističu kako nema razloga stigmatizirati migrante ili ih getoizirati u područjima u kojima ne živi domaće stanovništvo. Neke europske države napravile su velike greške baš zato jer su migrante odvajale od ostatka društva stvarajući tako podjele na “nas” i “njih”.

– Suprotno nametnutom krajnje desnom diskursu o izbjeglicama kao kolonizatorima, islamistima, dezerterima ili neradnicima, izbjeglice predstavljaju ugroženo stanovništvo ratom razorenih ili propalih država. Kriminalizacijom izbjeglištva promašuje se bit pravnog i etičkog načela pružanja azila. Nazivajući izbjeglice i migrante ilegalnima negira se njihova čovječnost, obzirom da ljudska bića ne mogu biti ilegalna. Prelazak granice može biti legalan ili ilegalan, ali nijedan čovjek, bez obzira od kuda dolazi i kamo ide, ne može – dodala je Pavić i zaključila – Teoretičari zavjere pokušavaju nametnuti mit o migraciji muslimanskog stanovništva kao planiranom pokoravanju Europe. A istina je kako su najveći obol u prihvatu bliskoistočnih izbjeglica dale države u njihovom neposrednom susjedstvu. Uz to, prihvat izbjeglica ne znači odustajanje od pozitivnih europskih i kršćanskih vrijednosti već njihov daljnji razvoj i procvat. Europske vrijednosti tijekom stoljeća najsnažnije ugrožavali su baš Europljani koji su se bespoštedno i sa strašću ubijali, primjerice, u vjerskim ratovima katolika i protestanata. Optužiti migrante za propadanje ili islamizaciju Europe dvolično je i lažno jer je Europa od svog začetka sazdana na migracijama i različitosti, a Europska unija na prevladavanju stranosti i neprijateljstava.”

tačno.net
Autor 7.11.2018. u 09:12