Migranti švicarskoj televiziji: Hrvatska policija nas je istukla, pa pokrala

HINA /  P. N.
Autor/ica 16.5.2019. u 10:02

Migranti švicarskoj televiziji: Hrvatska policija nas je istukla, pa pokrala

foto: Screenshot SRF

Švicarska televizija objavila je u srijedu snimku na kojoj hrvatski policajci silom vraćaju migrante u susjednu Bosnu i Hercegovinu i prema svjedočanstvima migranata oduzimaju im novac i mobitele.

Hrvatska policija je već duže vrijeme suočena s optužbama da izbjeglice koje se nađu na hrvatskom teritoriju nezakonito vraća u BiH umjesto da im pruži priliku da zatraže azil u Hrvatskoj te da ih fizički zlostavlja i krade imovinu.

Hrvatsko ministarstvo unutarnjih poslova sve je optužbe odbacilo.

U političkom magazinu »Rundschau« prvog programa Švicarske radio televizije (SRF) prikazana je snimka na kojoj se vidi kako policajci kombijima na granični prijelaz dovode skupinu migranata i šalju ih natrag u BiH.

Novinari su dva dana zaredom sa skrivenih položaja dokumentirali četiri tzv. »push back« akcije, odnosno vraćanje migranata protiv njihove volje. U njima je u BiH prebačeno 70 migranata, uglavnom iz Pakistana, Afganistana i Alžira.

U razgovoru s novinarima migranti govore o tome da su im hrvatski policajci uništili mobitele i oduzeli novac te da su protiv njih upotrijebili silu.

Švicarski novinari su susreli pored Velike Kladuše četvoricu migranata koji kažu da ih je “slovenska policija predala hrvatskoj policiji”, koja ih je pak deportirala nazad u BiH, prenosi Index.

“Bili su brutalni, pogledajte krv”, kaže jedan od njih i pokazuje krvave fleke na svojoj odjeći.

Kaže da su ih hrvatski policajci tukli pendrecima, šakama i nogama, te pokazuje svježe masnice i poderotine na koži.

“Sve me boli”, kaže jedan migrant i pokazuje razbijeni mobitel, koji je razbila hrvatska policija. I drugi pokazuju svoje razbijene mobitele.

Hrvatska policija ih je istukla, ukrala im novac, razbila mobitele, onemogućila da zatraže azil te ih bez odgovarajućeg postupka deportirala u BiH, ističe se u prilogu SRF-a.

Migranti su novinarima pokazivali masnice i rane koje su zadobili, kako tvrde, od strane hrvatskih policajaca.

Jedan mladi Pakistanac je ispričao kako ih je hrvatska policija uhvatila u šumi, potrpala u jedan kombi i odvukla do granice. Put u kombiju je trajao oko dva sata, kaže ovaj svjedok. “Onda su nam oduzeli i uništili mobitele te nas poslali nazad u BiH”, rekao je SRF-u ovaj Pakistanac koji dodaje da su im policajci ukrali i novac koji su imali kod sebe, prenosi Index.

Jedna afganistanska obitelj svjedoči kako su ih policajci uz prijetnju oružjem strpali u kombi, a na pitanje mogu li zatražiti azil u Hrvatskoj, policajac im je navodno odgovorio da će dobiti »bosanski azil«.

U prilogu se navodi da se mjesto na kojem hrvatski policajci vraćaju migrante nalazi blizu sela Gradine. Prilog je snimljen krajem travnja.

Hrvatsko ministarstvo unutarnjih poslova odgovorilo je SFR-u da se na snimci radi o »službenoj akciji u skladu sa Šengenskim kodeksom koja ima za cilj spriječiti ilegalni ulazak u EU«.

No, njemački stručnjak za migraciju Marcus Engler kaže kako je jasno da se radi o povredi europskog i međunarodnog prava, jer nije dozvoljeno skupno protjerivanje bez prethodnog postupka.

Engler dodaje da to nije praksa za koju je kriva samo Hrvatska, nego cijela EU. »Mi moramo kritizirati hrvatsku vladu ali hrvatska ovdje ne djeluje na vlastitu ruku nego zajedno s ostatkom EU-a. Hrvatska granična policija se financira europskim novcem. Druge zemlje podržavaju ovu praksu jer od nje politički profitiraju«, rekao je Engler za SFR.

Europska komisija je odbila komentirati materijal koji joj je SFR dao na uvid.

novilist.hr

HINA /  P. N.
Autor/ica 16.5.2019. u 10:02