Milanović u Vukovaru: Policija više ne čuva dvojezične ploče

tačno.net
Autor 18.10.2013. u 07:48

Milanović u Vukovaru: Policija više ne čuva dvojezične ploče

Hrvatski premijer Zoran Milanović razgovarao je u četvrtak  navečer četiri sata sa predstavnicima „Stožera za obranu hrvatskog Vukovara“, incijative koja se protivi postavljanju dvojezičnih ploča na državne insitucije u Vukovaru i koja ih je nasilno uklanjala.  Zakon se mora poštivati, kazao je premijer nakon četvorosatnog razgovora. On je povukao policiju koja je čuvala zgrade sa dvojezičnim pločama i naložio micanje zaštitnih ograda.

Piše: Enis Zebić, Slobodna Evropa

Puna četiri sata trajao je razgovor premijera Zorana Milanovića sa predstavnicima prosvjednika koji se već gotovo dva mjeseca protive postavljanju dvojezičnih ploča na zgrade državnih institucija  u Vukovaru.  Rezultata ima – premijer je povukao policiju koja je čuvala postavljene dvojezične ploče i naložio micanje zaštitinih ograda oko njih, a  dogovoren je novi sastanak. Kada – nije rečeno.

„Moram biti dosadan i to se nekima neće dopasti, ali zakon se mora provoditi. Zakon može biti dobar, može biti manje dobar, može biti loš, može biti nesmotren, može biti loše izbalansiran, ali – zakon je zakon. Policiju sam povukao sa ulica. To sam kao premijer na neki način učinio i na vlastitu odgovornost u dogovoru  sa ministrom unutarnjih poslova, jer je procjena da je to nepotrebno. A sada je  na svačiju savjest i odgovornost kako će se ponašati. Nadam se da će ovo doprinijeti smirivanju situacije. Razgovarat ćemo još.“

On je kazao i kako je tek na ovom sastanku saznao da 460 nestalih vukovarskih Hrvata iz vremena pada grada studenog 1991. godine nije uključeno u popis stanovništva, što je usprkos međunarodnim standardima za provođenje popisa ocijenio „neprihvatljivim“. Milanović je na sastanak sa predstavnicima „Stožera za obranu hrvatskog Vukovara“, koji su  hrvatski ratni veterani, došao sa dvojicom  ratnih veterana ministara – ministrom obrane Antom Kotromanovićem i ministrom ratnih veterana Predragom Matićem, inače vukovarskim braniteljem.

Predsjednik Stožera Tomislav Josić pozdravio je micanje policije i ograda sa ulica Vukovara.

„To je prvi korak za koji možemo reći da će grad početi disati nekako normalno, jer ovo je u zadnje vrijeme bilo prilično nezgodno. Daljnji sastanci će sigurno slijediti, mi ćemo razgovarati i dalje, pokušat ćemo nalaziti nekakvo rješenje da se ta situacija smiri zbog dobrobiti svih stanovnika grada Vukovara. Pokušat ćemo nekako da nađemo nekakvo rješenje. Za sada nemamo čvrsti dogovor, ali razgovor je bio dobar i nadam se da nije posljednji.“

„Stožer“  traži proglašavanje Vukovara mjestom posebnog pijeteta, čime bi se suspendiralo službenu upotrebu manjinskog  srpskog jezika i ćirilice, na koju srpska manjina u gradu Vukovaru, kako ih prema popisu stanovništva ima više od 33 posto, ima pravo po Zakonu o  službenoj uporabi jezika i pisma manjina i Ustavnom zakonu o pravima nacionalnih manjina. Također, oni traže obustavu  postupaka protiv svih koji su prijavljenji zbog skidanja i otuđivanja dvojezičnih ploča.

tačno.net
Autor 18.10.2013. u 07:48

Tacno.net Aplikacija

Aplikacija