Milanović vratio oduzeta odlikovanja i generalski čin ranije presuđenom ratnom zločincu

tačno.net
Autor 29.5.2021. u 09:13

Milanović vratio oduzeta odlikovanja i generalski čin ranije presuđenom ratnom zločincu

foto: Jutarnji

Predsjednik Hrvatske Zoran Milanović poništio je odluke o oduzimanju odlikovanja i čina Branimiru Glavašu, ranije pravomoćno presuđenom ratnom zločincu, koje je 2010. donio tadašnji predsjednik Ivo Josipović.

“Hvala Bogu da imamo predsjednika koji poštuje Ustav, zakone RH i i sudske prakse, a ne kao ona ‘kokoš’ koja je, nakon što je izgubila predsjedničke izbore, pokazala srednji ‘prst’ cijeloj naciji”, komentarisao je Glavaš najnoviju odluku.

Podsjetimo, u mandatu Ive Josipovića donesena je odluka da mu se oduzme čin general bojnika te sedam odlikovanja – Red kneza Trpimira s ogrlicom i Danicom, Red kneza Domagoja s ogrlicom, Red bana Jelačića, Red Ante Starčevića, Red hrvatskog trolista, Spomenicu domovinskog rata i Spomenicu domovinske zahvalnosti.

Branimir Glavaš je po zapovjednoj odgovornosti ranije bio osuđen na osam godina zatvora po dvije inkriminacije iz 1991. godine i to zbog ubistva šest većinom srpskih civila i pokušaja ubistva jednog, čija su tijela potom ruku vezanih selotejpom bacana u rijeku Dravu (slučaj “selotejp”), i ubistva jednog srpskog civila i mučenje više njih u garažama Općinskog sekretarijata za narodnu obranu u Osijeku (slučaj “garaža”), kojem je Glavaš bio na čelu. Još je pet osoba bilo osuđeno na zatvorske kazne po direktnoj odgovornosti.

Presudu Glavašu je Ustavni sud ukinuo 2015. godine, i naložio da se krene ispočetka. Suđenje i dalje traje.

klix.ba

tačno.net
Autor 29.5.2021. u 09:13