Ministri postigli dogovor, na redu su vlade

tačno.net
Autor 7.2.2013. u 09:27

Hrvatska i Slovenija imaju rješenje sa više podvarijanti za pitanja Ljubljanske banke i ratifikacije hrvatskog pristupnog ugovora za članstvo u Evropskoj uniji, zaključeno je na današnjem petosatnom sastanku ministra vanjskih poslova Slovenije Karla Erjaveca s ministricom vanjskih i europskih poslova Hrvatske Vesnom Pusić održanog danas u Otočcu nadomak Ljubljane, izvještava reporter agencije Anadolija (AA).

Prva potpredsjednica hrvatske vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić sa slovenskim kolegom Erjavecom razgovarala je o pitanju Ljubljanske banke i pravodobnoj ratifikaciji hrvatskog pristupnog ugovora za ulazak u Europsku uniju u Parlamentu Slovenije.

Šef slovenske diplomatije Karl Erjavec ukazao je, na konferenciji za novinare održanoj nakon sastanka, na nužnost pronalaska rješenja otvorenih pitanja između dviju zemalja, kako bi parlament njegove zemlje pravodobno ratificirao pristupni ugovor Hrvatske.

Ratifikacija hrvatskog pristupnog ugovora uz rješenje pitanja Ljubljanske banke, cilj je, kako je rekao Erjavec, koji bi mogao biti ispunjen i u mjesecu martu.

“U interesu je Slovenije da Hrvatska postane punopravna članica EU, ali to nije u interesu samo Slovenije, nego i čitave regije. Od regionalnog interesa je i punopravno članstvo u EU i svih drugih zemlja bivše Jugoslavije”, pojasnio je Erjavec, prenosi reporter agencije Anadolija.

Prema njegovim riječima, na današnjem sastanku na kojem su prisustvovali i stručnjaci iz oblasti financija, dogovorena je stručna strana rješenja. Ostaje još puna konkretizacija političkog dogovora.

Ministrica vanjskih i europskih poslova Hrvatske Vesna Pusić kazala je kako su stručnjaci “pripremili teren sa stručne strane”, te da su tijekom svih dosadašnjih razgovora obje strane pokušavale da dođu do rješenja koje će, iako je rijetkost u politici, biti politički prihvatljivo i neće štetiti nikome.

“Moje mišljenje je da smo kroz razgovore došli do toga”, poručila je Pusić i dodala kako je zadaća šefova diplomatija da rješenje do kojeg su danas došli predstave svojim vladama.

Ukoliko vlade Slovenije i Hrvatske podrže današnje rješenje, o čijem su sadržaju ministri Erjavec i Pusić odbili govoriti, konkretizacija dogovora dviju zemalja bit će finalizirana na sastanku koji će biti održan u martu u Zagrebu.

“Dogovoreno rješenje uključuje ratifikaciju hrvatskog pristupnog ugovora u rokovima u kojima Slovenija neće biti posljednja članica EU koja će ratificirati ovaj ugovor”, dodala je Pusić, javio je izvještač AA.

AA

tačno.net
Autor 7.2.2013. u 09:27