Nakon ulaska u EU, nema više domaćeg prošeka

tačno.net
Autor 24.3.2013. u 16:19

Nakon ulaska u EU, nema više domaćeg prošeka

Od 1. srpnja naziv “prošek” neće se više moći koristiti u Hrvatskoj, pa čak ni do iskorištenja zaliha, jer je EU zaključila da je previše sličan talijanskom nazivu “Prosecco”.

Iako je tijekom pretpristupnih pregovora s Europskom unijom, Hrvatska tražila uvrštavanje tradicionalnog izraza prošek u Uredbe Europske komisije, hrvatski pregovarači ni u ovom zadatku nisu uspjeli.

Europska komisija je zaključila da bi korištenje tradicionalnog izraza za dalmatinska desertna vina “dovelo do visokog rizika zbunjivanja potrošača, budući da takav naziv fonetski podsjeća na zaštićenu oznaku izvornosti Prosecco, koja je zaštićena od strane Italije i već postoji u Europskoj uniji”.

U Ministarstvu poljoprivrede RH tvrde kako je Hrvatska tijekom pretpristupnih pregovora isticala kako se na hrvatskom jeziku naziv prošek različito piše u odnosu na talijanski izraz te da je to sasvim drugačiji proizvod.

Međutim, hrvatski pregovarači nisu uvjerili Europsku komisiju pa se ulaskom u EU, odnosno od 1. srpnja 2013. godine, naziv prošek neće više moći koristiti, pa čak ni do iskorištenja zaliha, prenosi H-alter.org.

Ministarstvo poljoprivrede upozorilo je proizvođače tek ovoga tjedna da od 1. srpnja neće više biti moguće stavljati na tržište, kako na domaće, tako i na vanjsko, vino pod nazivom prošek.

tačno.net
Autor 24.3.2013. u 16:19