Nasilje i nesnošljivost prema Srbima u 2014.

tačno.net
Autor 20.5.2015. u 17:31

Nasilje i nesnošljivost prema Srbima u 2014.

Potaknuti povećanjem broja slučajeva etnički motiviranog nasilja, nesnošljivosti i govora mržnje usmjerenog prema Srbima i njihovim institucijama u Hrvatskoj, Srpsko narodno vijeće i Klub zastupnika Samostalne demokratske srpske stranke u Hrvatskom saboru započeli su s evidentiranjem i praćenjem takvih slučajeva. Posljednji podatci, koji se odnose na 2014. godinu, objavljeni su u najnovijem broju Biltena SNV-a.

Za razliku od ranijih godina, kada su slučajevi nasilja, nesnošljivosti i govora mržnje usmjerenog prema Srbima uglavnom zabilježeni na područjima povratka izbjeglica, primjetno je da su se u posljednje vrijeme oni proširili cijelom Hrvatskom, navodi se u novom broju Biltena.

Posebno je zabrinjavajuće što je govor mržnje u 2014. postao sve prisutniji u medijima. Primjetno je da se u posljednje vrijeme povećava broj internetskih portala koji koriste desničarski diskurs, posežu za povijesnim revizionizmom te vode kampanje protiv manjinskih zajednica. Ohrabreni takvom atmosferom, članovi veteranskih udruženja i profašističkih organizacija javno protestiraju protiv gotovo svakog događaja koji ima antifašistički predznak ili kojim se u pitanje dovodi odgovornost hrvatske strane za zločine počinjene u posljednjem ratu.

Nacionalistički ispadi svoj su vrhunac u 2014. dosegnuli za vrijeme kampanje za predsjedničke izbore. Vrh HDZ-a je kampanju novoizabrane predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović dominantno temeljio na nacionalizmu. Društveno-politička situacija u prethodnoj godini dodatno se radikalizirala protestom branitelja koji su u prvim danima kampanje podignuli šator ispred Ministarstva branitelja, zahtijevajući ostavku aktualnog ministra, njegovih pomoćnika i naposljetku cijele ‘jugokomunističke’ vlade. U pozadini svega krije se povratak HDZ-a ‘vrijednostima 90-ih’, odnosno rigidnom nacionalizmu.

Sve to rezultiralo je nastavkom trenda koji je posljednjih nekoliko godina vidljiv iz podataka Ministarstva unutarnjih poslova (MUP) – žrtve kaznenih i prekršajnih djela motiviranih etničkom mržnjom u Hrvatskoj i dalje su u velikom broju Srbi.

tačno.net
Autor 20.5.2015. u 17:31