Ne dozvoljavamo urušavanje prava žena!

tačno.net
Autor/ica 4.12.2013. u 13:24

Ne dozvoljavamo urušavanje prava žena!

U Zagrebu je danas započelo održavanje konferencije Ženska platforma +2. Cilj je konferencije uspostava dijaloga između organizacija civilnog društva i predstavnika/ca vladinih tijela te analizira učinjenog vezano uz politike rodne ravnopravnosti u protekle dvije godine. Naime uoči parlamentarnih izbora 2011. godine pet ženskih feminističkih organizacija CESI (Zagreb), B.a.b.e. (Zagreb), Domine (Split), Delfin (Pakrac) i Centar za građanske inicijative (Poreč) organizirale su razgovore sa ženama diljem Hrvatske kako bi prikupile zahtjeve žena budućoj Vladi i Saboru te su ti zahtjevi objedinjeni u Ženskoj platformi 2011. Dvije godine poslije, na polovici mandata aktualne Vlade, došlo je vrijeme za analizu učinjenog.

„Obzirom na recentna događanja, kao i održani referendum koji je još jednom ukazao na činjenicu da su ljudska prava u Republici Hrvatskoj na udaru fundamentalističkih snaga te nezainteresiranosti građana i građanki, smatramo ovu konferenciju izuzetno važnom. Tijekom referendumske kampanje često se postavljalo pitanje „Tko je sljedeći?“, a organizacije okupljene u Žensku platformu upravo prava žena vide kao ono što je sljedeće. Ovom konferencijom želimo poslati jasnu poruku da nećemo dozvoliti urušavanje prava žena niti u jednom području života“ izjavila je u uvodnom govoru Tajana Broz ispred organizacija okupljenih oko Ženske platforme.

Gabriella Sancisi, predstavnica Veleposlanstva Kraljevine Nizozemske u Hrvatskoj naglasila je kako je jako važno raditi na pravima žena na tržištu rada, ne samo radi ravnopravnosti spolova, nego i zato što žene zaposlene u organizacijama dovode tvrtke u balans i čine radno okruženje boljim. “Želimo naglasiti da je društvena tranzicija nešto što traje duže vrijeme i s vremenom će se određene stvari i promijeniti i važno je da se u RH radi na stvarima koje će pridonijeti oćenitom boljitku društva”, zaključila je.

Michele Boccoz, Veleposlanica Republike Francuske u Hrvatskoj rekla je kako joj je do ove teme, poboljšanja položaja žena u društvu, osobno vrlo stalo. Pozdravila je izvrstan rad svih partnerskih organizacija koje su sudjelovale na ovom projektu. “Prava žena su prioritet za Francusku, pitanje ravnopravnosti stavljeno je u središte djelovanja, ravnopravnost na svim razinama i u svim segmentima društva jedan je od prioriteta. Susreti poput ovog danas trebaju nam omogućiti da unaprijedimo prava žena”, zeključila je Boccoz.

Zrinka Vrabec Mojzeš, savjetnica Predsjednika RH za društvene djelatnosti, naglasila je kako se na podršku Predsjednika uvijek može računati. Ova konferencija se održava u osjetljivom trenutku tendencije vraćanja unatrag. Ono sto se dogodilo u nedjelju imalo je snažan efekt s diskriminatorskom podlogom i pokazano je da je naš stupanj tolerancije nizak. “Osjeća se strah za neka već stečena ženska prava u budućnosti”, poručila je.

Đurđica Sumrak, članica Odbora za ravnopravnost spolova Hrvatskog sabora, naglasila je da se Saborski odbor, uz pomoć nevladinih udruga, vrijedno i aktivno u Saboru zalagao za to da se različiti zakoni provode i da se glas OCD-ova čuje. “Velik put je prošao od šamara koji se smatrao iskazom ljubavi do toga da je to, kao nasilje, ušlo u Kazneni zakon sa zatvorskom kaznom”, rekla je Sumrak.

Kroz šest tematskih panela sudionice konferencije i brojne izlagačice iz organizacija civilnog društva, stručnjakinje i predstavnice ministarstava diskutirat će o najvažnijim pitanjima za žene u Hrvatskoj danas: o zakonodavnom okviru i političkoj participaciji žena, položaju žena u svijetu rada u svijetlu daljnje fleksibilizacije radnog zakonodavstva, o ženama u ruralnom području, ženskom pravu na izbor, nasilju nad ženama te rodnoj ravnopravnosti u obrazovnom sustavu. Kroz raspravu formirat će se zaključci vezano uz provedbu politika rodne ravnopravnosti od strane Vlade RH.

Istovremeno, u tijeku je javna rasprava odnosno donošenje paketa zakona vezano uz prava radnika i radnica koji prema mišljenju ženskih sindikalnih grupa i ženskih organizacija dovode do daljnje nesigurnosti žena u svijetu rada te njihove veće ekonomske ovisnosti i podložnosti diskriminaciji. Stoga će u okviru konferencije uz raspravu o radničkim pravima žena biti predstavljen i projekt Mogli biste stati u njezine cipele, ali se s njom ne biste mijenjali, koji ima za cilj osvještavanje društva o problemima rodne diskriminacije, informiranje žena o njihovim radnim i socijalnim pravima te u konačnici pružanje savjetovanja i pravne zaštite.

Konferencija se održava uz potporu Veleposlanstva Republike Francuske u Hrvatskoj, Veleposlanstva Kraljevine Nizozemske te Grada Zagreba – Ureda Gradonačelnika.

Tagovi:
tačno.net
Autor/ica 4.12.2013. u 13:24