Nezavisni sindikat carinika Hrvatske tvrdi: Vrši se veliki pritisak na sindikalne povjerenike saveza

tačno.net
Autor 5.10.2013. u 07:59

Nezavisni sindikat carinika Hrvatske tvrdi: Vrši se veliki pritisak na sindikalne povjerenike saveza

Pokušaj djelovanja protiv sindikalne organizacije u Carinskoj upravi, putem nezakonitih i nedozvoljenih pritisaka na sindikalnog povjerenika Nezavisnog sindikata carinika Hrvatske, kao i članova u podružnici Zagreb.

Prenosimo vam otvoreno pismo Nezavisnog sindikata carinika Hrvatske upućeno premijeru vlade repblike Hrvatske Zoranu Milanoviću i predsjedniku republike Ivu Josipoviću.

Poštovani,

Dužan sam Vas upozoriti na nedozvoljeni način vršenja pritisaka na sindikalnog povjerenika NSCH, g. Mirka Dragosavca, koji je potpuno neopravdano, protivno odredbama Kolektivnog ugovora za državne službenike i namještenike (NN 104/13) premješten s mjesta voditelja smjene u bivšoj CI Zračna luka Zagreb, kako bi se moguće takvim putem direktno vršio pritisak na članstvo NSCH da se isčlane iz područne sindikalne organizacije Zagreb, te da ona u tom području prestane djelovati.

Dokaz za navedeno je neosporan, on se nalazi u privitku kao rješenje Odbora za državnu službu, kojim se poništava odluka nezakonitoga premještaja, kl.:UP/II-112-07/12-01/1398 i ur. broj: 566-01/1-13-4 od 26. kolovoza 2013. godine, koji je zaprimljen tek 02. listopada 2013. godine. Poslodavac je dužan odmah vratiti sindikalnog povjerenika na službeničko mjesto s kojeg je premješten.

Inače, Sindikat je upoznao predstavnika Carinske uprave o izboru sindikalnih povjerenika, kao i vršenju nezakonitih pritisaka u CI Zračna luka Zagreb u razdoblju bivšeg ravnatelja CURH, Mladena Barišića, putem bivšeg predstojnika ispostave, Željka Kralja, sve se to događalo još 2009. godine, gdje su nagovorili i vrbovali carinsku službenicu Anu Eugeniju Humek iz navedene ispostave, da lažno optuži g. Mirka Dragosavca za nepostojeći mobing na radnom mjestu, jer kako je Sindikat u istrazi ustvrdio neospornu činjenicu da tada ali i prije tri godine od izmišljenog događaja, nagovorena službenica nije radila niti u jednoj smjeni s g. Dragosavcem, u kojoj je on bio voditelj carinske smjene.

Umjesto da se pokrene istraga protiv Željka Kralja i njegove prijateljice, lažljive suradnice, Ane Eugenije Humek, te da se primjereno oboje kazne, jer je to za vrijeme ravnatelja Barišića bilo nemoguće, pročelnik tadašnje Carinarnice Zagreb, Marijan Hmelina, koji je ujedno i postavljen za pročelnika odlukom Mladena Barišića, postoji osnovana sumnja da je nezakonito predložio njegov premještaj, na temelju čega je doneseno rješenje, koje je sad poništeno, iako je znao i trebao znati da je to zakonom zabranjeno i protivno pravilima iz Kolektivnog ugovora, točnije protivno čl. 87 i čl. 88. KU. Sindikat je opisane događaje iz ranijeg razdoblja, nekoliko puta prijavio Glavnom državnom odvjetniku, kao i ravnatelju USKOKA.

Osim vršenja nezakonitih pritisaka na sindikalnog povjerenika podružnice Zagreb, NSCH, g. Dragosavca, isto tako u isto vrijeme identično smjenjuje naša dva člana Sindikata s položajnih mjesta u bivšoj Carinarnici Zagreb, bivšeg predstojnika CI Jankomir, g. Branka Bednjanca i bivšeg predstojnika CI Zapadni kolodvor, Igora Jakoplića, vrlo vjerojatno u suradnji s osobama bliskim Mladenu Barišiću, odnosno odgovornoj osobi koji ih je i nezakonito postavio na rukovodeća mjesta, za što je svojedobno Sindikat tražio poništenje postavljenja, koje je on izvršio rješenjima u ranijem razdoblju, gdje je osnova za raspored na položajno mjesto bila podobnost, a ne sposobnost. Kasnije navedene službenike opet šikanira dodatno, premješta iz Zagreba u Sisak i Koprivnicu, još ih više degradira na još niža službenička mjesta, što upućuje na zlostavljanje u službi kao i teško kršenje ljudskih i građanskih prava.

Tražimo istragu od nezavisnoga pravosudnog tijela, kao i posredovanje Predsjednika Vlade RH i Ureda Predsjednika Republike, da se konačno otpetlja tko i zašto vrši takav nezakonit i nedozvoljen pritisak na službenike, članove i sindikalnog povjerenika NSCH.

Iskreno, mi smo mislili da su smjenom bivšeg ravnatelja završile sve nevolje za službenike po pitanju podobnosti, privilegija i diskriminacije, međutim evo dokaza da to ipak nije tako, sve se iz nama neobjašnjivog razloga ponavlja. Možda „duh“ Mladena Barišića još uvijek je prisutan u hodnicima i u uredima Carinske uprave, tko zna?

 Željko Popović, predsjednik NSCH

 

tačno.net
Autor 5.10.2013. u 07:59