Nikšić pozvao institucije BiH da se odrede o nasrtanju Tomislava Karamarka na suverenitet zemlje!

tačno.net
Autor 28.2.2015. u 20:11

Nikšić pozvao institucije BiH da se odrede o nasrtanju Tomislava Karamarka na suverenitet zemlje!

Predsjednik SDP BiH Nermin Nikšić pozvao institucije Bosne i Hercegovine da se odrede prema pokušaju Tomislava Karamarka, predsjednika HDZ-a Hrvatske da se upliće u unutrašnja pitanja Bosne i Hercegovine.

„Povodom stavova iznesenih u pismu Tomislava Karamarka, predsjednika HDZ Hrvatske, upućenog HNS-u želim iskazati svoju duboku zabrinutost povodom očitog pokušaja da se unutrašnja politička pitanja BiH ponovo uređuju izvana. Kada god se vodila takva politika BiH i svi njeni građani trpjeli su ogromne štete. Upravo je takva politika vođena sredinom 90. u Zagrebu i Beogradu dovela do današnjeg nenormalnog ustavnog uređenja BiH, zbog kojeg se zemlja od kraja rata nalazi u permanetnoj političkoj krizi. Sigurno je da politika koja je dovela do toga ne može ponuditi bilo kakvo rješenje već naprotiv može samo dovesti do stvaranja još većih problema. Građani BiH su siti takvog odnosa i znat će se tome suprotstaviti.

Pozivam institucije BiH da se jasno odrede prema ovakvim nasrtajima na suverenitet BiH. Kao predsjednik SDP-a siguran sam da samo ljevica može i mora predvoditi politički front protiv svih onih koji žele BiH podijeliti po bilo kakvim etničkim linijama. Takva politika koja je poražena u svim zemljama EU doživjet će zasigurno poraz i u BiH. SDP BiH će zato sa svim drugim partijama u BiH koji baštine ideje socijaldemokratije i ZAVNOBiH-a otvoriti raspravu da se konačno izradi jasna politička platforma odbrane BiH od ovakvih retrogradnih politika te da se krene u obnovu bh.društva u kojem će svi imati jednaka prava i gdje će za sve biti mjesta. To je uostalom jedna od najvažnijih karakteristika hiljadugodišnje povijesti BiH, koja očigledno mnogima izvan naše države i dalje jako smeta.“ – izjavio je  Nermin Nikšić.

tačno.net
Autor 28.2.2015. u 20:11