Od Triglava do Crnog mora

Autor 19.4.2011. u 03:05

Od Triglava do Crnog mora

Preuzimanjem Mercator grupe, ostvari li se ambiciozni projekt Ivice Todorića, vlasnik Agrokora postat će najveći trgovac na području od Triglava do Crnog mora, aktivno prisutan na 7 od 10 pripadajućih tržišta regije. Agrokor je s maloprodajom sada na tri (Hrvatska, BiH i Srbija), a Mercator na sedam (Slovenija, Hrvatska, Srbija, BiH, CG, Albanija i Bugarska) tržišta.

Mrtva trka maloprodaje
Prema preliminarnim podacima novonastala tvrtka imala bi godišnji promet veći od 5,6 milijardi eura i zapošljavala bi više od 40.000 djelatnika. Mercator je u veljači objavio konsolidirani prošlogodišnji poslovni učinak za grupaciju. Ostvario je 2,78 milijardi eura prihoda i zapošljavao je 23.482 djelatnika. Na svih sedam tržišta Mercator raspolaže sa 1483 trgovine čija se prodajna površina prostire na 787.198 četvornih metara. Agrokor je za lani objavio samo rezultat hrvatskoga Konzuma, prihod je iznosio 1,74 milijarde eura. Tome treba dodati prihode Tiska, Konzuma iz BiH i Idee iz Srbije koji su za sada nepoznanica. Budući da je lani većina trgovaca uglavnom preslikala poslovni rezultat iz 2009. s obzirom na to da je Idea tada ostvarila 385 milijuna eura prihoda, Tisak 384, a Konzum u BiH 246 milijuna eura, preliminarno se može reći da je maloprodaja Agrokora u 2010. imala ukupan prihod 2,76 milijardi eura. I dok godišnjim prihodom maloprodaja Agrokora i Mercatora vode gotovo mrtvu trku, najveći hrvatski trgovački lanac svom suparniku bježi brojem trgovina. Na lokalnom tržištu kroz Konzum broji 800 trgovina, dok Tisak, ovisno spominje li se rad u sezoni ili tijekom cijele kalendarske godine, oscilira između 900 i 1200 prodajnih lokacija. Konzum na BiH tržištu ima 82 trgovine, dok Idea u Srbiji posluje preko 138 maloprodajnih i sedam veleprodajnih objekata. Na koliko četvornih metara posluje Agrokorova prodaja teško je odgonetnuti. U koncernu tvrde da Konzum u Hrvatskoj radi na 284.007 kvadrata prodajne površine. Kako je riječ o najvećem nacionalnom trgovcu koji već niz godina sustavno investira u širenje mreže, gradeći uglavnom veće objekte formata “super” i “maxi” trgovina, pomalo je nevjerojatno da raspolaže s tako skromnim površinama. Ove godine Agrokor otvara i najveći distribucijski centar u široj regiji smješten u Dugopolju nadomak Splitu, površine oko 70.000 četvornih metara.

Mora rasti
Prošlotjedno preuzimanje šest trgovina na prostoru Srbije od posrnuloga slovenskog poduzetnika Mirka Tuša, koji je zbog financijskih problema bio primoran otpustiti dio svoga carstva Todoriću, otvoren je novi kanal jačanja Agrokorove maloprodaje u regiji. Neizvjesno je hoće li Tuš Todoriću prodati i preostalih 13 trgovina u BiH te još tri u Makedoniji. Iako će, uspije li preuzeti Mercator, morati prodati trgovine slovenskog trgovca smještene na prostoru Hrvatske jer bi koncentracijom prešao dopušteni limit, Agrokor mora rasti u maloprodaji da od “lovca” ne bi postao “lovina”.

poslovni.hr

Vertikala

AZTN još čeka
S obzirom na broj tvrtki Agrokor bi mogao biti podvrgnut ocjeni utjecaja vertikalne integracije na tržište. U Agenciji za zaštitu tržišnog natjecanja kažu da ona nije sama po sebi zabranjena. Ocjenjujući koncentraciju, vodi se računa o zloporabi vladajućeg položaja, a kao jedna od mjera može se narediti prodaja “downstream” aktivnosti kako bi se osiguralo djelotvorno tržišno natjecanje. No to se radi samo u slučaju otklanjanja negativnih učinaka na tržišno natjecanje, nakon provedbe postupka.

Tagovi:
Autor 19.4.2011. u 03:05

Tacno.net Aplikacija

Aplikacija