Odbačena Pavelićeva tužba; on nastavlja pravnu bitku protiv (auto)cenzure

tačno.net
Autor 13.10.2015. u 12:03

Odbačena Pavelićeva tužba; on nastavlja pravnu bitku protiv (auto)cenzure

Na Općinskom radnom sudu u Zagrebu odbačena je tužba novinara Borisa Pavelića kojom je tražio da mu matična redakcija riječkog dnevnika Novog lista ukine ‘upozorenje na obveze iz radnog odnosa’ kojim je kažnjen jer je ‘svjesno zaobišao odluku glavnog urednika’ da se tekst s izjavom Josipa Manolića o Tomislavu Karamarku kao suradniku UDBE ne objavljuje bez reakcije druge strane i time prema mišljenju Uprave povrijedio radne obveze. Pavelić je najavio nastavak svoje pravne bitke jer sporno upozorenje smatra uvođenjem (auto)cenzure u redakciju

Piše: Ivana Erceg Matijašević, tportal.hr

Na današnjem ročištu sutkinja Lidija Repar Habulinec odbacila je Pavelićevu tužbu pozvavši se na dosadašnju sudsku praksu u sličnim predmetima prema kojoj ‘upozorenje na obveze iz radnog odnosa’ ne krši radna prava radnika i nema pravnih posljedica za njega pa radnik nema osnove da na sudu osporava to upozorenje.

Ročište na kojemu će objaviti tu presudu Repar Habulinec zakazala je za 24. studenoga, doznajemo na Općinskom sudu.

Budući da i dalje ostaje pri navodima iz svoje tužbe kako ‘upozorenje na obveze iz radnog’ odnosa otvara put za otkaz bez objašnjenja i ugrožava njegova radna prava, Boris Pavelić je najavio žalbu Županijskom sudu u Zagrebu.

‘Žalit ću se, iz dva razloga. Prvi: upozorenje je neopravdano, rezultat je cenzure. Drugi: smatram pogrešnom sudsku praksu koja tvrdi da ‘upozorenje na obveze iz radnog odnosa’ nema pravnih posljedica po radnika. Ima, jer otvara put otkazu bez objašnjenja. Naročito to vrijedi za novinare: kad vam upozorenjem otvore put za otkaz bez najave, prisiljavaju vas na autocenzuru. U takvim uvjetima, samo je do osobne savjesti novinara hoće li joj se podvrći ili oduprijeti. A takvi uvjeti nisu dobri za novinarsku slobodu’, kazao je za tportal Boris Pavelić.

U odvjetničkom uredu Pavelićeve pravne zastupnice Vesne Alaburić istaknuli su kako su svjesni sudske prakse na temelju koje je sutkinja odbacila tužbu, pa i toga kako je slične presude donosio i Vrhovni sud. Kazali su da su spremni ponovo ići do Vrhovnog suda, jer drže kako dosadašnju sudsku praksu treba promijeniti. ‘Nije logična i šteti poziciji radnika’, naglasili su.

Zbog Pavelićeva slučaja, kojem se prethodno prijetilo izvanrednim otkazom, reagiralo je i Hrvatsko novinarsko društvo upozorivši na sve učestaliju pojavu u hrvatskim medijima u kojima su novinari izloženi sve većem pritisku kako ne bi radili svoj posao.

‘Takvi pritisci već su rezultirali uredničkim odlukama o neobjavljivanju više tekstova u raznim medijima, a protivno standardima novinarske profesije’, istaknuli su iz HND-a.
Koliko je situacija u hrvatskom medijskom prostoru iz dana u dan pogoršava govori i najnoviji slučaj iz Slobodne Dalmacije, koja je novinaru Damiru Pilić bez objašnjenja iz tiska povukla dva teksta od kojih je jedan bio kritičan prema HDZ-u, a drugi prema vanjskopolitičkoj politici SAD-a.

tačno.net
Autor 13.10.2015. u 12:03

Tacno.net Aplikacija

Aplikacija