OKUPACIJA U DVADESET I SEDMOJ SLICI

tačno.net
Autor 22.2.2015. u 15:03

OKUPACIJA U DVADESET I SEDMOJ SLICI

Gledam one proteste u Zagrebu pa mi nije najjasnije – onaj pokret “Occupy Croatia” – jel se to ime odnosi na one kampere u Savskoj ili na one koji su im krenuli u posjetu?!

Piše: Petar Fehir

Bilo kako bilo zemlja je okupirana. Kao da joj preokupacije nisu bile dovoljne.

Vlast je, srećom dosljedna u svojoj nedosljednosti. Pa se ne moramo plašiti da će nas iznenaditi svojim odlučnim stavom ili potezom. Opredijeliti se, konačno, za jedno lice, tako da oni, koji bi je pratili na putu, znaju koji je to put.

Ovako, tumarajući lijevodesno, gube i one sljedbenike na koje su nekada, u sjeni, mogli računati, a na one koje nikada i nisu imali, računaju uzalud.

Pa nije sasvim jasno tko je kome oporba.

Ono što, međutim, jest jasno je da je inauguracijska torta izgledala kako se i očekivalo. Red domoljublja, red kiča. O “kažnjeničkoj bojni” u publici već je podosta rečeno.

Hrvatskoj je potvrđeno mjesto autsajdera na političkoj kartici. Druga liga – jugoistok. Tako da su se i regionalci činili kao uvaženi gosti. Posebno Vučić.

S “pomješanim osjećanjima” gledali smo njegove “srdačne susrete” sa izabranim i neizabranim vodstvom.

(Svakako je dobro da se ljudi sretnu, poćakulaju i ponešto dogovore.)

Ali licemjerno je prigovarati drugima kontakt s Beogradom, a istovremeno iz prve obećati jedva dočekanu ponudu za posjet gradu pod Avalom.

Čudno nije. Predsjednicu, kao u ostalom i njenu bratiju, s Vučićevom Srbijom veže isti domoljubni pojas.

Koji, istina, domoljublje tumači kao isključivost, netrpeljivost, samodovoljnost, a ne rijetko i kao mržnju i prijetnju.

Veže ih i isti, negativni odnos prema svemu što miriše lijevo. Imaju, što se kaže, istog neprijatelja.

(Mada je i u Hrvatskoj i u Srbiji politička scena tako izmuljana, nejasna i šarena da nije lako utvrditi tko pripada kojem taboru, ili bolje reći, šatoru.)

Tko je dakle logični sljedbenik niza, a tko uljez.

Tagovi:
tačno.net
Autor 22.2.2015. u 15:03

Tacno.net Aplikacija

Aplikacija