Počeo štrajk ljekara, medicinskih sestara i tehničara

tačno.net
Autor/ica 18.9.2013. u 11:02

Počeo štrajk ljekara, medicinskih sestara i tehničara

„Bit ćemo do kraja ustrajni, ne znamo koliko će štrajk potrajati“, poručuju iz sindikata, dok ministar zdravlja tvrdi da zdravstveni radnici nemaju razloga za štrajk

 Jutros u sedam sati u Hrvatskoj je počeo štrajk liječnika, medicinskih sestara i tehničara u bolničkim centrima diljem Hrvatske, javio je dopisnik Anadolu Agency (AA).

Tijekom štrajka, svi obiteljski liječnici će raditi, bez obzira na štrajk kolega u bolnicama, pacijentima će se u ambulantama opće prakse pružiti puna usluga, kao i u nekim gradskim bolnicama.

„Vrši se mobing i neviđeni pritisak nad članovima sindikata koji su u štrajku. Ljudi su podvrgnuti mobingu kakav nije primjeren civiliziranoj državi. Ravnatelji toliko ponižavaju djelatnike u štrajku da moraju skidati plakate s bolnica, tjeraju ih da idu po odjelima poimence popisuju ljude koji su u štrajku. Prijeti im se vraćanjem radnim knjižicama i otkazivanjem ugovora o radu“, kazala je Anica Prašnjak, predsjednica Sindikata medicinskih sestara.

Za vrijeme štrajka sestre odrađuju minimum poslova kako je s Ministarstvom zdravlja dogovoreno.

„Nitko od bolesnika neće biti ugrožen, terapija će biti dana svima, a mi ćemo tražiti da nas se plati kao da radimo subotom i nedjeljom, što je više plaćeno od radnog tjedna“, najavila je Ankica Prašnjak.

Prašnjak je kazala kako je u štrajku je veliki dio djelatnika; dubrovačka bolnica 100 posto je u štrajku, odrađena su samo hitna stanja i imaju podršku građana, Klaićeva bolnica u Zagrebu štrajka sa 60-70 posto kapaciteta, Pakrac 100 posto, Osijek između 60 i 70 posto.

U Vinkovcima, Sisku i nekim zagrebačkim bolnicama vrši se popisivanje liječnika, sestara i tehničara u štrajku od strane ravnatelja.

Kliničko-bolnički centar u Splitu štrajka sa 70 posto kapaciteta sestara i liječnika, ali sve hitne intervencije i hitni prijem bolesnika uredno rade.

„Bit ćemo do kraja ustrajni, ali ne znam koliko će štrajk potrajati“, zaključila je Anica Prašnjak.

Ministar zdravlja Rajko Ostojić i dalje smatra da zdravstveni radnici nemaju razloga za štrajk i ističe kako je otvoren za daljnji dijalog, ali stari kolektivni ugovor ne može vratiti na snagu jer je, ističe ministar, nelegalan.

 Sindikati liječnika, medicinskih sestara i tehničara u bolničkom zdravstvenom sustavu traže novi kolektivni ugovor kojim bi se povećali dodaci za prekovremene sate i dežurstva.

Anadolija

tačno.net
Autor/ica 18.9.2013. u 11:02