Pokušaj zloupotrebe Ifimesa za hrvatske unutarnje-političke potrebe

tačno.net
Autor 1.10.2013. u 09:58

Pokušaj zloupotrebe Ifimesa za hrvatske unutarnje-političke potrebe

LJUBLJANA, 30. rujan 2013 – Povodom p(r)ozivanja Međunarodnog instituta za bliskoistočne i balkanske studije (IFIMES) iz Ljubljane od strane „Stožera za obranu hrvatskog Vukovara“ osjećamo potrebu i odgovornost prema javnosti u Republici Hrvatskoj i regiji da se obratimo ovim priopćenjem za javnost:

„Stožer za obranu hrvatskog Vukovara u svome nepotpisanom priopćenju za javnost izdanom dana 21.rujna 2013.godine iznosi niz insinuacija o Međunarodnom institutu IFIMES i pojedinim njegovim članovima, i na taj način pokušava posebno diskreditirati za unutarnje-političke potrebe u Republici Hrvatskoj članicu Savjetodavnog odbora instituta gospođu Jadranku Kosor, bivšu predsjednicu Vlade Republike Hrvatske. Također, povezivanje gospođe Kosor sa generalima JNA je u najmanju ruku izraz zlonamjernosti glede na njeno dosadašnje političko djelovanje i sve što je uradila ne samo za boljitak Republike Hrvatske nego i regije u promoviranju europskih vrijednosti kao i za hrvatske braniteljske udruge proizašle iz domovinskog rata. Ako je netko general ne znači da je automatski ratni zločinac. Većina generala su časni ljudi. Na institutu naši generali nisu ratni zločinci niti su optuženi za ratne zločine. Podsjećamo, da je i prvi predsjednik Republike Hrvatske i počasni građanin grada Vukovara pokojni dr. Franjo Tuđman također bio general JNA. Očito je, da određene političke strukture i obavještajno podzemlje unutar Republike Hrvatske zloupotrebljavaju situaciju u Vukovaru kao simbolu hrvatskog stradanja u domovinskom ratu u cilju političkog obračuna sa bivšim predsjednikom RH, bivšom predsjednicom Vlade RH i svima drugima za koje smatraju da mogu predstavljati konkurenciju u političkom životu Hrvatske. Zbog toga ne iznenađuje, da navedenim strukturama smeta IFIMES kao pokretač i promotor pozitivnih vrijednosti u regiji i šire.

Želimo podsjetiti javnost, da je Međunarodni institut IFIMES 20.siječnja 2011.godine dodijelio visoko priznanje tadašnjoj hrvatskoj premijerki Jadranki Kosor „Osoba 2010.godine“ . Visoko priznanje premijerki Kosor u Zagrebu je uručio predsjednik Savjeta instituta Craig T. Smith, bivši politički direktor Bijele kuće.

Međunarodni institut IFIMES osuđuje svako ponašanje i djelovanje, koje je u suprotnosti sa europskim vrijednostima suživota u različitosti i koje kao sredstvo koristi manipulaciju, nasilje i zloupotrebljava emocije žrtava rata za ostvarivanje političkih ciljeva, a ne koristi institucije sustava za vođenje dijaloga i traženje odgovarajućih rješenja, koja neće biti u suprotnosti sa postojećim ustavno-pravnim poretkom i na štetu poštivanja ljudskih i manjinskih prava“.

Ljubljana, 30. rujna 2013

tačno.net
Autor 1.10.2013. u 09:58