Policija ne smije imati dvostruke kriterije

tačno.net
Autor 6.8.2016. u 16:51

Policija ne smije imati dvostruke kriterije

Skandalozan istup Mostovog zamjenika ministra, kao i niz događaja na proslavi u Kninu neprihvatljivi su za državu u čijem je Ustavu ugrađen antifašizam  

 

Incidenti na proslavi Dana pobjede i domovinske zahvalnosti te Dana hrvatskih branitelja jučer i danas su dosegli novu i sasvim neprihvatljivu razinu za građansko društvo, kakvom težimo. Uz već standardnu ikonografiju, ove godine smo vidjeli i spaljivanje tuđe zastave, fašističke pozdrave uzdignutom rukom, a dan nakon koncerta na kojem se skupljao novac za obnovu vukovarskog vodotornja, svjedočimo i tome da zamjenik ministra u Vladi u ostavci Robert Pauletić brani takvo ponašanje.

– Najoštrije osuđujemo takve ispade, kao i onaj nedavni ministra unutarnjih poslova u ostavci Vlahe Orepića, koji je izbjegao osuditi pozdrav Za dom spremni, pa smo vidjeli nastavak takvog toleriranja jučer u Kninu. U jučerašnjem postupanju policije prema izgrednicima nismo vidjeli niti malo odlučnosti, dapače neke su scene bile jako zabrinjavajuće. Zbog svega toga Most nam pokazuje kako nam i dalje nude samo prazne floskule, iza kojih ne stoje baš nikakva djela ni volja da se nešto napravi za dobrobit ove zemlje i njenih građana. Osim toga, time direktno nastavljaju s podrškom ponašanjima kao što su podržali i sve što su radili ministri Hasanbegović i Šustara  – istaknula je Marijana Puljak, predsjednica stranke Pametno. Dodaje da se ni Narodna koalicija ni HDZ nisu proslavili izbjegavanjem osude suđenih članova našeg društva, a neki od čelnika Narodne koalicije ih nazivaju i herojima.

Hrvatska država je utemeljena na antifašizmu i ovakve incidente ne da treba osuditi, već i adekvatno kazniti i osuditi. Ako to ne čine najistaknutiji ljudi na vlasti i u oporbi, što možemo očekivati nakon jučerašnjih događaja u Kninu, a čije slike će ponovno obići i Europu i svijet te još jednom Hrvatsku svrstati u zemlje koje toleriraju nasilje, agresiju i fašistička obilježja.

– Pitam se što li su pomislili turisti u našoj zemlji, gledajući jučer izravan prijenos na javnoj televiziji? Kakav dojam o našoj zemlji sada imaju i koliko se sigurno u njoj osjećaju? Iz postupanja prema Marku Perkoviću Thompsonu vidi se da policija nije imala iskrene namjere osuditi poigravanje s ustaškim pozdravom. Zar policija ne postupa jednako prema svima i koga oni, zapravo, štite? A i Predsjednica Republike Hrvatske bi trebala štititi ustavni poredak naše zemlje, a ne nastupati kao na predizbornom skupu i to uvijek iste stranke. Nije li ona predsjednica svih građana ove zemlje? – pita se Puljak.

U stranci Pametno zaključuju da je ovo još jedan u nizu dokaza zašto je cjelovita kurikularna reforma nužna i hitna jer obrazovni sustav ima veliku ulogu u oslobađanju od naslijeđa totalitarizma i kretanja putem moderne, otvorene i antifašističke Europe.

tačno.net
Autor 6.8.2016. u 16:51

Tacno.net Aplikacija

Aplikacija