Poziv na obilježavanje Međunarodnog dana ljudskih prava u Glini, 10. decembra 2014.

tačno.net
Autor 8.12.2014. u 15:39

Poziv na obilježavanje Međunarodnog dana ljudskih prava u Glini, 10. decembra 2014.

Povodom nedavne odluke glinskog Gradskog vijeća kojom se zabranjuje održavanje komemorativnih skupova ispred Spomen doma u Glini, mjestu zločina kojeg su ustaše 1941. počinile nad Srbima,pozivamo vas na javnu sjednicu Antifašističke lige Hrvatske.

Na sjednici, koja će se 10. decembra 2014. u 10 sati održati na otvorenome, ispred glinskog Spomen doma, članovi i članice Lige ovu će odluku proglasiti nevažećom. Okupljenima će se, između ostalih, obratiti Vesna Teršelič, voditeljica Documente – Centra za suočavanje s prošlošću, Milorad Pupovac, saborski zastupnik i predsjednik SNV-a te predstavnici Saveza antifašističkih boraca i antifašista RH.

Odluka o utvrđivanju mjesta polaganja vijenaca, cvijeća i paljenju svijeća na području Gline, koja je izglasana na sjednici Gradskog vijeća 21. oktobra 2014., samo je jedan u nizu revizionističkih poteza glinskih lokalnih vlasti. Na mjestu pravoslavne crkve, u kojoj su od juna do augusta 1941. ustaše ubile gotovo 1.000 muškaraca toga kraja, 1969. je izgrađen Spomen dom. Ovu ustanovu, u kojoj je bila izložena arhivska građa o počinjenim zločinima, vlasti su u augustu 1995., neposredno nakon VRA Oluje, preimenovale u Hrvatski dom, a to ime i danas nosi. Iste godine uništeno je i spomen-obilježje na kojem su se nalazila imena 1.564 žrtava iz Gline i okolice koje, unatoč zalaganju aktivista, još uvijek nije obnovljeno.

Zbog takvih poteza, kojima se želi zatrti sjećanje na jedan od najtežih zločina u recentnoj povijesti Gline, ali i cijele Hrvatske, Antifašistička liga Hrvatske je odlučila da će svoju sjednicu simbolički održati u Glini, na Međunarodni dan ljudskih prava.

Pridružite nam se u zalaganju za slobodu mirnog okupljanja i izražavanja vlastitih stajališta te prava na sjećanje teškog stradanja nedužnih civila.

Antifašistička liga Republike Hrvatske

tačno.net
Autor 8.12.2014. u 15:39

Tacno.net Aplikacija

Aplikacija