Predstavnik OSCE-a za slobodu medija izrazio zabrinutost za sigurnost novinara u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini, nakon nedavne presude MKSJ za ratne zločine

tačno.net
Autor 6.12.2017. u 09:37

Predstavnik OSCE-a za slobodu medija izrazio zabrinutost za sigurnost novinara u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini, nakon nedavne presude MKSJ za ratne zločine

Predstavnik OSCE-a za slobodu medija, Harlem Dezir (Harlem Désir), je danas pozvao organe vlasti u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini da izvrše istragu brojnih prijetnji smrću upućenih novinarima i da im osiguraju bezbjedno radno okruženje, nakon nedavnog zaključenja jednog od predmeta ratnih zločina pred UN-ovim Međunarodnim krivičnim sudom za bivšu Jugoslaviju (MKSJ).

“Snažno osuđujem sve prijetnje novinarima, naročito one upućene sa ciljem da ih se ućutka. Organi vlasti imaju obavezu da osiguraju da novinari rade u bezbjednim radnim uslovima i da osobe koje im upućuju prijetnje budu procesuirane”, rekao je Dezir (Désir).

Prema tvrdnjama udruženja novinara iz ove dvije države i prema brojnim izvještajima, mnogi reporteri i medijske kuće su primili poruke koje su sadržavale različite prijetnje zlostavljanjem i nasiljem, uključujući prijetnje smrću.

Među onima koji su dobili prijetnje bili su novinari hrvatskog portala Index.hr koji su primili određen broj vrlo ozbiljnih uvreda i prijetnji smrću na društvenim medijima. U Bosni i Hercegovini, novinari Sanel Kajan sa televizijske stanice Al Jazeera i Štefica Galić sa portala tacno.net su bili mete brojnih prijetnji na društvenim mrežama, uključujući prijetnje smrću i silovanjem.

Prema dostupnim informacijama, ovi i mnogi drugi slučajevi su prijavljeni policiji u ovim državama.

“Pozivam organe vlasti da osude napade  na najvišem nivou i da izvrše brzu istragu svih prijetnji”, rekao je Dezir (Désir), dodajući da novinari imaju pravo da izvještavaju čak i o teškim temama.

Predstavnik OSCE-a za slobodu medija je takođe izrazio podršku brzim javnim reakcijama Udruženja BH novinari i Hrvatskog novinarskog društva.

tačno.net
Autor 6.12.2017. u 09:37

Tacno.net Aplikacija

Aplikacija