Prosvjed protiv Zakona o radu na Markovom trgu

tačno.net
Autor 26.2.2014. u 09:17

Prosvjed protiv Zakona o radu na Markovom trgu

Upozoravaju da bi takav zakon, suprotno najavama predlagatelja, doveo do još veće nezaposlenosti, a radnici će, ocjenjuju, postati roba i sigurnost njihovih radnih mjesta upitna

ZAGREB –   Gotovo tisuću i pol članova pet sindikalnih centrala okupilo se na Markovu trgu prosvjedujući protiv izmjena Zakona o radu.

Scenarij – posve nov. Umjesto vatrenih sindikalnih govora, na prostoru izmedu Vlade i Sabora organizirano je masovno gledanje sjednice Sabora, i rasprave o izmjenama ZOR-a.

Iščekujući prijenos iz sabornice prosvjednici su se zagrijavali uz lakoglazbene note. Osim članova pet sindikalnih centrala, prosvjedu su se pridružili i predstavnici udruga koje su se aktivno uključile u akcije protiv izmjena radnog zakonodavstva.

Prosvjednici su pozdravili zahtjev klubova zastupnika HDSSB-a, Hrvatskih laburista, HDZ-a, SDSS-a, HNS-a te nezavisne zastupnice Jadranke Kosor

No nisu bili najzadovoljniji činjenicom da je dano samo deset minuta pauze.

Čelnik Nezavisnih hrvatskih sindikata (NHS) Krešimir Sever izjavio je kako je saborska rasprava o izmjenama Zakona o radu, planirana za danas, prigoda da se zastupnici legitimiraju, tko je na strani radnika i naroda, a tko se svrstao na drugu stanu.

»Na zastupnicima je da se legitimiraju, a na sindikatima da to znaju prepoznati i djelovati«, izjavio je Sever novinarima u Saboru, ispred kojeg traje radnički prosvjed.

Sindikalni čelnik Ozren Matijašević očekuje, pak, da rasprave o predmetnim izmjenama neće ni biti, odnosno da će zastupnici poslušati glas razuma i privremeno odgoditi raspravu.

Riječ je o esencijalnom zakonu koji ima smisla ako se donosi društvenim konsenzusom, rekao je Matijašević.

Najavio je da će, ako odgoda izostane, sindikalni predstavnici biti na saborskoj galeriji i svojom nazočnošću pokušati utjecati na svijest saborskih zastupnika i zastupnica.
Sever je također najavio da će sindikati dobro proanalizirati jučerašnji štrajk solidarnosti s radnicima koji rade, a ne primaju plaću i pripremiti se za dalje.
Hina
tačno.net
Autor 26.2.2014. u 09:17