Prve reakcije: Izbor Grabar Kitarović kazna za vladajuću koaliciju

tačno.net
Autor 12.1.2015. u 10:27

Prve reakcije: Izbor Grabar Kitarović kazna za vladajuću koaliciju

Hrvatska je dobila prvu predsjednicu Republike. Kandidatkinja koalicije desnog centra predvođenog HDZ-om Kolinda Grabar Kitarović izabrana je u drugom krugu predsjedničkih izbora sa tek dvadesetak tisuća glasova više od svog protukandidata Ive Josipovića. Ona stupa na dužnost 19. veljače. Izbori su protekli u korektnoj atmosferi, a sporadični incidenti nigdje nisu omeli izborni proces.

Kolinda Grabar Kitarović je u svom prvom obraćanju u svim izbornom stožeru najavila da odmah kreće sa radom, zatražila je zajedništvo svih političkih opcija i najavila realizaciju svog programa. Najavila je aktivniju vanjsku politiku, i pozvala susjede da se krene u dijalog i rješavanje otvorenih pitanja.

Neki mediji su već upozorili da je činjenica da je šef HDZ-a Tomislav Karamarko prije nje uzeo riječ njegov način “da pokaže tko je gazda u HDZ-u”.

Strani mediji u prvim komentarima kažu kako je glavni razlog pobjede Kolinde Grabar Kitarović nezadovoljstvo građana neradom vlade lijevog centra u ekonomiji, i da će ona biti prva izravno izabrana predsjednica u nekoj od država jugoistoka Europe.

Predsjednik Vlade i predsjednik glavne stranke vladajuće koalicije lijevog centra – socijaldemokrata – Zoran Milanović još jednom je priznao da je ova Vlada bila Josipoviću teret u kampanji.

“Ovo je bila sektaška kampanja. Ovo je bila kampanja u sedam rečenica, koje je stalno ponavljala. To je činjenica. Predsjednička kandidatkinja HDZ-a pokazala se kao militantni vojnik svoje stranke – niti jedan predsjednik dosad se nije tako predstavljao. Ovo je kampanja koju je vodio apartčik jedne stranke, ako je to volja naroda, okej, ja s time nemam problema”, kazao je u svom ležernom stilu Milanović.

Primorsko-goranski župan i potpredsjednik SDP-a Zlatko Komadina, koji je već dulje vrijeme oponent Zoranu Milanoviću, u prvoj je reakciji kazao kako se “ljevica treba vratiti socijaldemokraciji, mi nismo liberali. To već dugo govorim. Treba i retoriku promijeniti, da nas ljudi razumiju. Dio toga je i da kroz djela pokazujemo svoja uvjerenja”.

Ozbiljnije analize izborne pobjede Kolinde Grabar Kitarović tek slijede. Potvrdilo je ono na što se upozoravalo između dva kruga, a to je da bi njena pobjeda bila velik vjetar u leđa HDZ-u na predstojećim parlamentarnim izborima u Hrvatskoj koji će se održati do kraja godine.

Kako će Hrvatska izgledati u tih godinu dana i u kohabitaciji Vlade lijevog centra i predsjednice koja je bila kandidat desnog centra? Jedna je mogućnost da svi politički subjekti shvate ozbiljnost gospodarske situacije i zajedničkim snagama krenu u njeno rješavanje.

Druga je mogućnost da će godina biti potrošena na sve žešću izbornu kampanju. Koji su izbor napravili nosioci političke moći u Hrvatskoj, znati će se već i prije inauguracije Kolinde Grabar Kitarović.

Koje su prve reakcije analitičara? Politolog Boško Picula smatra da će pobjeda HDZ-ove kandidatkinje na predsjedničkim izborima definitivno dinamizirati političku scenu jer je Hrvatska ušla u godinu u kojoj bi se trebali održati parlamentarni izbori.

“Ovo je poticaj HDZ-ovoj koaliciji da još uvjerljivije nastupi na tim izborima”, rekao je Picula državnoj agenciji HINA.

Profesor sa zagrebačkog Fakulteta političkih znanosti Zdravko Petak upitan što po njegovom mišljenju slijedi nakon promjene na Pantovčaku, kazao je kako će nakon promjene na Pantovčaku sigurno biti nova situacija i za Vladu.

“Kolinda Grabar Kitarović je više puta istaknula da će ona na neki način, unutar ovlasti koje joj Ustav dopušta, pokušati, ‘politički prodrmati tu Vladu’ “, ustvrdio je Petak.

Rekao je kako se Vlada “definitivno mora prenuti”, čak da je i rezultat bio drugačiji te da će to sigurno biti dodatni pritisak na Vladu.

Kolinda Grabar Kitarović rođena je u Rijeci 29. travnja 1968. godine. Diplomirala je engleski i španjolski jezik i ima magisterij iz društvenih znanosti.

Bila je ministrica europskih integracija i ministrica vanjskih poslova u HDZ-ovim vladama, hrvatska veleposlanica u Sjedinjenim državama, a od god. 2011 . pomoćnica je glavnog tajnika NATO-a za javnu diplomaciju. Udana je i ima dvoje djece.

RSE

tačno.net
Autor 12.1.2015. u 10:27