PRVI HRVATSKI MS WALK – HODAJ ZA MS

tačno.net
Autor 26.5.2015. u 10:39

PRVI HRVATSKI MS WALK – HODAJ ZA MS

“MS walk – Hodaj za MS” prvi put održava se u Hrvatskoj u Zagrebu na Bundeku 27. svibnja u 17 sati. Riječ je o događaju kojim se diljem svijeta obilježava Svjetski dan multiple skleroze. Procjenjuje se kako u Hrvatskoj od te autoimune bolesti boluje gotovo 6 tisuća osoba. Svrha akcije “Hodaj za MS” je upoznati hrvatsku javnost s problemima oboljelih te prikupljanje sredstava za istraživanje bolesti.  Organizator događanja uz građansku incijativu je Udruga osoba sa invaliditetom Bubamara, a suorganizator Savez Društava multiple skleroze Hrvatske.

Akciju “Hodaj za MS” pokrenula je na društvenim mrežama bivša novinarka Mirjam Jukić iz Vinkovaca i sama oboljela od multiple skleroze. Akciju su vrlo brzo prepoznali i drugi oboljeli te je nastala Građanska inicijativa za poboljšanje života oboljelih od MS-a. Naime, komunicirajući na društvenim mrežama s oboljelima shvatili smo kako nemaju svi u Hrvatskoj iste uvjete liječenja. Iako, za sada, ne postoji lijek za multiplu sklerozu, mnogi lijekovi spriječavanju progresiju bolesti. No, veliki broj oboljelih ne zna dovoljno koje su im sve mogućnosti liječenja na raspolaganju. Iako ove tkz. „skupe lijekove“ u razvijenim zemljama liječnici daju odmah po dijagnosticiranju bolesti,  u Hrvatskoj su uvjeti HZZO-a rigorozni te oboljeli čekaju 2 i više godina na lijek, a za to vrijeme kod mnogih se razvije veći ili manji stupanj invaliditeta, što na kraju društvo košta puno više od tzv. skupih lijekova. Ovo su samo neki od problema s kojima se oboljeli od MS-a susreću.

“Hodaj za MS” prvi je u nizu događanja koji inicijatori akcije pokreću s ciljem prikupljanjadonacija za istraživanje multiple skleroze u Hrvatskoj. Oboljeli od MS-a u cijelom svijetu organiziraju razne kampanje i događanja na kojima se prikupljaju sredstva za istraživanje ove bolesti, od koje u svijetu boluje gotovo 2,5 milijuna ljudi. Krajnji cilj i poruka oboljelih kroz sva događanja je ista – PRONAĐITE LIJEK.

Kroz ovu prvu akciju inicijative MS TIM HRVATSKA prikupljamo donacije za istraživanje bolesti koje je u tijeku od strane Medicinskog fakulteta u Zagrebu pod vodstvom docenta Marija Habeka. Cilj studije koju provodi tim docenta Habeka na KBC-u Zagreb je utvrditi čimbenike koji mogu predvidjeti tijek multiple skleroze.  U istraživanju se elektrofiziološkim metodama (tzv. evocirani potencijali) utvrđuje funkcionalno stanje središnjeg živčanog sustava. Naime, pokazalo se da magnetna rezonancija mozga ne korelira u potpunosti s kliničkim stanjem bolesnika, dok se nalazi evociranih potencijala bolje slažu s kliničkom slikom, kao i predviđanjem tijeka bolesti. Osim opisanog ispituje se i autonomni dio žičanog sustava (simpatikus i parasimpatikus), koji se do sada nije često istraživao kod bolesnika s multiplom sklerozom. Autonomni živčani sustav zadužen je za reguliranje onih tijelesnih funkcija koje nisu pod našom voljnom kontrolom (npr. kardiovaskularni i probavni sustav) te njegovo oštećenje tijekom trajanja bolesti može značajno utjecati na kvalitetu života. U ovom istraživanju bolesnike pratimo tijekom tri godine od pojave prvih simptoma koji upućuju na multiplu sklerozu te se nadamo da ćemo analizom prikupljenih podataka stvoriti kvalitetne alate kojima možemo predvidjeti tijek bolesti te tako odrediti najbolji terapijski protokol za pojedinog bolesnika.

tačno.net
Autor 26.5.2015. u 10:39

Tacno.net Aplikacija

Aplikacija