Ratni zločinac Dario Kordić sa Kolindom Grabar Kitarović prisustvovao otvaranju Caritasove Kuće za mlade

tačno.net
Autor 28.10.2018. u 10:00

Ratni zločinac Dario Kordić sa Kolindom Grabar Kitarović prisustvovao otvaranju Caritasove Kuće za mlade

Caritasova Kuća za mlade “Da život imaju” namijenjena mladima bez odgovarajuće roditeljske brige službeno je otvorila svoja vrata u četvrtak gdje je predsjednica Republike Hrvatske, Kolinda Grabar-Kitarović kazala kako je ulaganje u mlade zapravo osiguravanje budućnosti Hrvatske. Među okupljenima je bio i Dario Kordić, osuđeni razni zločinac.

Kordića je Haški sud zbog ratnog zločina nad civilima u Ahmićima osudio na 25 godina zatvora, a pušten je na slobodu nakon što je 2014. odslužio dvije trećine kazne.

Kako piše hrvatski tportal.hr, cilj Caritasovog projekta je osigurati smještaj mladima, koji nakon punoljetnosti moraju napustiti domove i udomiteljske porodici, te siromašnim studentima koji nisu dobili smještaj u studentskom domu. U kuću je uloženo oko deset miliona kuna, a izgradnja je trajala 13 mjeseci i može primiti 31 korisnika. Trenutno ih u kući živi četvero.

Zagrebačka nadbiskupija finansirala je projekt uz finansijsku i materijalnu pomoć donatora.

Pokroviteljica projekta bila je predsjednica Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović, koja je na otvorenju rekla kako je ustavna obaveza Hrvatske posebnu brigu posvetiti ranjivim skupinama, u ovom slučaju mladima iz ustanova socijalne brige i udomiteljskih porodica.

“Svi zajedno trebali bismo se zalagati za donošenje i unaprjeđenje mjera i aktivnosti usmjerenih mladima kako bi se olakšalo njihovo uključenje u svijet odraslih, njihovo osposobljavanje i zapošljavanje te osnivanje porodice. Dužni smo im omogućiti aktivno sudjelovanje u životu lokalne zajednice, kako bi kao njeni ravnopravni i funkcionalni članovi doprinijeli dobrobiti cjelokupnog društva’, kazala je Grabar-Kitarović.

“Ova kuća, ovaj dom, djelo je dobrih ljudi”, kazao je kardinal Josip Bozanić koji je i blagoslovio Kuću za mlade.

Klix.ba

tačno.net
Autor 28.10.2018. u 10:00