Sankcionirati govor mržnje Marka Juriča

tačno.net
Autor/ica 21.1.2016. u 16:03

Sankcionirati govor mržnje Marka Juriča

Sve to se neće zaustaviti ako se ne odupremo mi kojima je stalo do budućnosti Hrvatske. Ako se ovako nastavi, nasilje će se zakotrljati i na ulicama – upozorio je Pusić.

Povodom govora mržnje Marka Juriča, urednika i voditelja emisije ‘Markov trg’, koja se emitira na Z1 televiziji, Srpsko narodno vijeće održalo je konferenciju za medije. Iako se zabrana i kažnjavanje takve vrste medijskog sadržaja propisuje Ustavom i čitavim nizom zakona, Jurič iz tjedna u tjedan neometano promovira netoleranciju prema Srbima i njihovim institucijama u Hrvatskoj.

Emisiju emitiranu 12. januara 2016. Jurič je tako završio sljedećim riječima: ‘Poruka Zagrepčanima, svima koji se šeću Cvjetnim trgom, budite oprezni budući je u blizini crkva u kojoj stoluju, da parafraziram jednog srpskog ministra, četnički vikari. Pripazite, kada se šećete Cvjetnim trgom, pogotovo majke s djecom, da ne bi koji od tih četničkih vikara istrčao iz crkve i u svojoj maniri klanja izveo svoj krvavi pir na našem najljepšem zagrebačkom trgu koji bi možda trebalo obilježiti tablama ‘pazi oštar četnik u blizini’’. Gotovo istu poruku Jurič je ponovio i sljedećeg tjedna, u emisiji emitiranoj 19. januara.

– Slučaj Marka Juriča, koji se predstavlja kao novinara, a znamo da nije samo to, strašan je primjer dokle društvo, mediji i regulatori mogu tolerirati govor mržnje, pozive na nasilje i linč pripadnika jedne vjerske i nacionalne zajednice te njihovih predstavnika. Ovakvi slučajevi događali su se i ranije, ali na sve to je naša javnost ostala gluha, kao što je gluha na istupe Velimira Bujanca i čitav niz drugih poruka netolerancije prema političkim protivnicima i pripadnicima manjina. Toleriranje ovakvih pojava razumijemo kao najdirektniji napad na inicijativu da među Hrvatima i Srbima, među katolicima i pravoslavcima, otpočne historijski dijalog koji se odvija pod blagoslovom pape Franje. Međutim, u našoj zemlji postoje ljudi koji očito ne žele da taj dijalog teče jer kako inače razumjeti da se napada jednog od najistaknutijih predstavnika Srpske pravoslavne crkve koji zagovara pomirenje – kazao je pred okupljenima Milorad Pupovac, predsjednik SNV-a, koji je potez Juriča i Z1 televizija nazvao ‘osvetničkom filozofijom posvećenja’.

– Ovakva vrsta medijskog djelovanja je posljedica političke kampanje i atmosfere koja se stvara posljednje tri godine. Njome se poziva na eliminaciju svih onih koji na bilo koji način iskazuju kritičnost i koji se zalažu za dijalog – kazao je Pupovac i dodao da će se SNV obratiti Državnom odvjetništvu i Agenciji za elektroničke medije.

– Žao nam je da moramo podsjećati Državno odvjetništvo na ono što bi to tijelo trebalo raditi po službenoj dužnosti. Žao nam je i što članovi Vijeća za elektroničke medije ne vidi da je pored opomene i sankcioniranje dio njihovih ovlasti – dodao je predsjednik SNV-a.

Okupljenima se obratio i Zoran Pusić, predsjednik Antifašističke lige RH i Građanskog odbora za ljudska prava. Kako je naglasio, dolaskom na ovu konferenciju želio je dati svoju podršku srpskoj zajednici.

– Zadaća većina je da učinimo sve kako bi se nacionalne manjine osjećale dobro u našem društvu. Ako to ne bude napravljeno, nikakvi zakoni nam neće do kraja pomoći i pokazat će se da je sve ovo što se događa ogroman propust cijelog društva te vlade na odlasku i vlade na dolasku – rekao je Pusić i podsjetio da je u zadnjih godinu dana zabilježen porast nasrtaja na aktiviste koji se bave zaštitom ljudskih prava. Kako je potvrdio, nepoznati počinitelj na njegovoj je garaži tako prije nekoliko mjeseci napisao riječ ‘izdajnik’, u nekoliko navrata mu je uništen osobni automobil, a na Kući ljudskih prava je uoči godišnjice akcije Oluja osvanuo grafit ‘Govna četnička i komanistička’.

– Sve to se neće zaustaviti ako se ne odupremo mi kojima je stalo do budućnosti Hrvatske. Ako se ovako nastavi, nasilje će se zakotrljati i na ulicama – upozorio je Pusić.

Milorad Pupovac podsjetio je da je u posljednjih godinu dana zabilježeno pet napada na učenike Srpske pravoslavne opšte gimnazije u Zagrebu.

– Nažalost, javnost ni državne institucije nisu poduzele adekvatne mjere da se to spriječi. Oni koji proizvode politiku netolerancije moraju shvatiti da je zadnji tren da se i sami tome suprotstave. Takvom se politikom možda može doći na vlast, ali ako se njome bude vladalo, problem neće biti samo s učenicima iz Pravoslavne gimnazije, nego i sa svom drugom djecom. Svi oni koji izražavaju zabrinutost zbog odlaska mladih iz Hrvatske moraju shvatiti da su razlog za brigu i ovakve pojave. Ne odlaze mladi samo zbog nedostataka radnih mjesta, već i zbog toga što se u zemlji ponovno obnavlja netolerancija i nemogućnost istinskog i demokratskog života koji nudi perspektivu – istaknuo je predsjednik SNV-a.

Ovu konferenciju novinari Z1 i Osječke televizije iskoristili su za napad na tjednik ‘Novosti’, čiji je izdavač SNV, nazivajući satiričnu obradu hrvatske himne ‘Lijepa naša haubico’ govorom mržnje. Novinara desno orijentiranog Maxportala, na kojem se svakodnevno objavljuju šovinistički sadržaji, Juričev postupak pokušao je opravdati snimkom na kojem se vidi da predstavnici SPC-a na privatnom okupljanju pjevaju četničke pjesme.

– Ako postoje indikatori da netko pjeva pjesme koje nisu u skladu s Ustavom i zakonima, onda je to trebao i reći. Međutim, Jurič je optužio pripadnike SPC-a da su spremni izaći iz crkve i ubijati. Ako je to način na koji je on htio prezentirati nečija politička uvjerenja, onda je mogao otići i u Palmotićevu ulicu u Zagrebu gdje se drži misa za ustaškog poglavnika. Ako netko u privatnom prostoru pjeva ustaške ili četničke pjesme, to je njegova stvar. Ali ako netko to čini na javnom mjestu, to više nije privatna stvar – kazao je Pupovac.

Zoran Pusić taj je slučaj usporedio s bivšim predsjednikom Stjepanom Mesićem ‘koji je u Australiji otvarao usta na Juru i Bobana’. S druge strane, kazao je predsjednik Antifašističke lige, njegovo djelovanje pokazalo je da nema veze s podržavanjem ideja koje leže u suštini ustaštva.

– Tako ni djelovanje mitropolita Porfirija nema veze s idejama koje leže u suštini četničkog pokreta i svega onoga zbog čega smatramo da je taj pokret bio idejno blizak fašizmu. Važne su njegove javne izjave, a ne pjevanje na nekakvom derneku – zaključio je Pusić.

tačno.net
Autor/ica 21.1.2016. u 16:03