Sjećanje na Josipa Reihla-Kira: Mirotvorac na nišanu

tačno.net
Autor 29.6.2015. u 13:43

Sjećanje na Josipa Reihla-Kira: Mirotvorac na nišanu

Centar za mirovne studije, Documenta, Srpsko narodno vijeće, Inicijativa mladih za ljudska prava i Antifašistička liga Hrvatske obilježavaju 24. godišnjicu smrti mirotvorca Josipa Reihla-Kira u Osijeku u srijedu, 1. jula s početkom u 13:20 sati.

Sjećanje na ovog mirotvorca započet će u Tenji gdje će se u 13:20 sati položiti ruže na mjestu na kojem je prije 24 godine ubijen Josip Reihl-Kir. Nakon toga održat će se Akademija za Josipa Reihla-Kira od 17 sati na Evanđeosko teološkom fakultetu u Osijeku (Cvjetkova 32), gdje će pozdravni govor održati profesor Peter Kuzmič kao predstavnik domaćina. Na Akademiji će o Josipu Reihlu Kiru, ali i o drugim mirotvorcima koji su ubijeni, uz moderaciju Borke Pavičević iz Centra za kulturnu dekontaminaciju iz Beograda, govoriti:

 

  • Gordan Bosanac iz Centra za mirovne studije,
  • osječka književnica Ivana Šojat Kuči osvrnut će se na Osijek u ranim devedesetima,
  • novinar Miloš Vasić govorit će o svom viđenju Josipa Reihla Kira i ondašnjoj situaciji,
  • umjetnica Anita Schmidt čitat će angažirane tekstove,
  • Zoran Pusić iz Antifašističke lige govorit će o mirotvorcima i o tome kakvo uporište u njihovom djelovanju nalazi Antifašistička liga te zamoliti sve prisutne za angažman u solidarnosti s svima čija se ljudska prava krše danas,
  • načelnik PU Osječko-baranjske Milan Baričević obratit će se sudionicima ispred MUP-a pod čijim se pokroviteljstvom odvija ovogodišnja Akademija.

 

Josip Reihl-Kir, zapovjednik osječke policije, je u vremenima najžešće ratne propagande pokušavao i uspijevao svoje sugrađane s obje strane – hrvatske i srpske – primiriti, urazumiti i odgovoriti od neposrednih neprijateljskih djelovanja. Vjerujući u mirotvorstvo, Reihl-Kir je jedini među naoružanima išao od jedne do druge barikade rukama šireći svoj sako, pokazujući da je nenaoružan. Njegove riječi i djela uskoro su prepoznati kao prijetnja nadolazećem ratu. Unaprijed dogovorena likvidacija sprovedena je u djelo 1. srpnja u 13:20 sati na prilazu u prigradsko osječko naselje Tenja, na punktu hrvatske policije, kada se Reihl-Kir iz Osijeka uputio na još jedne pregovore s pobunjenim Srbima.

Očekuje se da će se Akademiji pridružiti i Jadranka Reihl Kir, supruga i žena izuzetne hrabrosti koja se svih ovih godina bori da se, nakon izvršitelja, pravdi privedu i naručitelji ovog ubojstva. Podsjetimo, za Antunom Gudeljom, izvršiteljem ubojstva, tjeralica je raspisana tek 1993., a nakon niza političko-pravosudnih peripetija, ovom hrvatskom policajcu je, i to zahvaljujući upornosti udovice Jadranke Reihl-Kir, u svibnju 2009. izrečena kazna od 20 godina zatvora. Iako je direktni izvršitelj zločina naposljetku kažnjen, nalogodavci ubojstva nikada nisu odgovarali.

tačno.net
Autor 29.6.2015. u 13:43