Službeno je: Propao referendum ‘U ime obitelji’

tačno.net
Autor 11.12.2014. u 14:36

Službeno je: Propao referendum ‘U ime obitelji’

Jučerašnje neslužbene informacije jutros su i službeno potvrđene. Ustavni sud zaključio je kako se referendum o izmjeni izbornog zakonodavstva ne može raspisati jer inicijativa U ime obitelji nije prikupila dovoljno potpisa, odnosno nije skupila potpise više od deset posto birača u Republici Hrvatskoj

‘U povodu zahtjeva Organizacijskog odbora Građanske inicijative U ime obitelji nije dopušteno raspisivanje referenduma jer je prema očitovanju tog odbora raspisivanje referenduma zatražilo 380.649 birača, a njegovo raspisivanje trebala su zatražiti 404.252 birača s obzirom da su na dan 21. rujna 2014. u Republici Hrvatskoj bila registrirana 4.042.522 birača’, stoji u rješenju Ustavnog suda.

U daljnjem objašnjenju Ustavni sud podsjeća kako prema odredbama Ustava pravo glasovanja (odlučivanja) na referendumu imaju svi birači upisani u registar birača neovisno o prebivalištu.

Stoga postavljaju pitanje tko ima pravo svojim potpisom zatražiti raspisivanje referenduma. Prema odredbama Ustava, radi se o biračima ‘u Republici Hrvatskoj’.

Pravo birača da svojim potpisom zatraži raspisivanje referenduma ne ovisi dakle ni o kakvim drugim pretpostavkama (prebivalištu, važećoj osobnoj iskaznici, činjenici da stvarno ne živi na području Republike Hrvatske i sl.), osim pravne činjenice da je potpisnik birač (što znači da je upisan u registar birača) i faktične činjenice da je potpis dao na području Republike Hrvatske‘, tumači Ustavni sud.

To bi, pojašnjavaju ustavni suci na primjeru, značilo da svih 4.523.586 birača upisanih u registar birača (i oni koji su registrirani u RH i oni koji su registrirani u inozemstvu) ima pravo zatražiti raspisivanje referenduma.

‘Isključivanje birača koji nema prebivalište u Republici Hrvatskoj od mogućnosti potpisivanja inicijative za održavanje referenduma, ako se takav birač zatekne na području Republike Hrvatske u vrijeme prikupljanja potpisa, ne bi se moglo kvalificirati kao ‘nužno u demokratskom društvu’ za postizanje legitimnog cilja (ostvarenja neposredne demokracije) i moralo bi biti kvalificirano kao suprotno načelu demokracije’, kaže Ustavni sud.

Ustavni sud u svom je rješenju također protumačio da se potpisi za raspisivanje referenduma mogu prikupljati samo unutar granica Hrvatske. Naime u Ustavnom sudu podsjećaju na odredbe Zakona o referendumu o tome da se izjašnjavanje birača o potrebi da se zatraži raspisivanje referenduma može održavati na svakom za to prikladnom mjestu u skladu s odlukom predstavničkog tijela jedinice lokalne samouprave (grada ili općine) te da je organizacijski odbor dužan prijaviti mjesta na kojima će se održavati izjašnjavanje birača o potrebi da se zatraži raspisivanje referenduma policijskoj upravi na čijem se području izjašnjavanje održava pet dana prije početka izjašnjavanja.

‘Očito je da propisivanje zakonskih obveza predstavničkog tijela jedinice lokalne samouprave (grada ili općine) u postupku prikupljanja potpisa, kao i obveze organizacijskog odbora da policijskoj upravi na čijem se području izjašnjavanje održava prijavi mjesta na kojima će se ono održavati, ali i propisivanje zabrane isticanja državnih obilježja na mjestima na kojima će se potpisi prikupljati, po prirodi stvari podrazumijevaju samo područje Republike Hrvatske i isključuju bilo kakvu mogućnostnjihova prikupljanja izvan državnih granica, uključujući diplomatsko-konzularna predstavništva Republike Hrvatske u inozemstvu’, tumači Ustavni sud.

Ustavni sud u svojem je rješenju zauzeo stav da bi se o pitanjima o kojima je udruga U ime obitelji tražila izjašnjavanje građana mogao raspisati referendum, da su sakupili dovoljan broj potpisa. 

No, Ustavni sud pritom nije razmatrao ustavnost samog referendumskog pitanja, jer Hrvatski sabor od njih to nije ni zatražio.

Cijelo rješenje Ustavnog suda pročitajte OVDJE.

tportal.hr

tačno.net
Autor 11.12.2014. u 14:36

Tacno.net Aplikacija

Aplikacija