Stipe Mesić o “vukovarskoj ćirilici”

tačno.net
Autor 10.2.2013. u 10:30

Stipe Mesić o “vukovarskoj ćirilici”

Niko se u Vukovaru nije borio protiv ćirilice, nego protiv agresije JNA i paravojnih organizacija. A JNA je službeno koristila ekavski govor i latinično pismo. Zato, ko kaže da se u Vukovaru ratovalo protiv ćirilice, netačno govori”, izjavio je Mesić za riječki Novi list.

Bivši hrvatski predsednik Stjepan Mesić smatra da Hrvatska treba da sprovede odredbe Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina na osnovu koga bi se kao službeni jezik i pismo u Vukovar uveli srpski jezik i ćirilica.

“Niko se u Vukovaru nije borio protiv ćirilice, nego protiv agresije JNA i paravojnih organizacija. A JNA je službeno koristila ekavski govor i latinično pismo. Zato, ko kaže da se u Vukovaru ratovalo protiv ćirilice, netačno govori”, izjavio je Mesić za riječki Novi list.

Rekavši da je Hrvatska danas pravna država, da je normalno da sprovodi svoje zakone, Mesić je rekao da neko želi da zemlja koja ulazi u EU ne sprovodi sopstvene zakone. Nazivajući suprotstavljanje uvođenju dvojezičnosti nepotrebnim politizovanjem, Mesić je rekao da uvođenje dvojezičnosti nema nikakve veze sa sadašnjom vlašću jer je zakon donet pre 11 godina.

Novi list izveštava da su organizatore antićirilčnog protesta održanog prošle subote juče primili predsednik Hrvatske Ivo Josipović i šef Sabora Josip Leko.

RSE

tačno.net
Autor 10.2.2013. u 10:30