Svjetski mediji o Hrvatskoj: Namjere su dobre, ali reakcija na izbjeglički val je

tačno.net
Autor 18.9.2015. u 15:30

Svjetski mediji o Hrvatskoj: Namjere su dobre, ali reakcija na izbjeglički val je

Izbjeglice su tijekom noći ilegalno prelazili i slovensko-hrvatsku i srpsko-hrvatsku granicu, javljaju strani mediji, pa tako slovenski mediji navode da je u toj zemlji u ilegalnom prelasku “zelene granice” tijekom noći uhvaćeno stotinjak osoba, dok američki mediji navode da su i iz Srbije kroz polja izbjeglice i dalje tijekom noći ulazili u Hravatsku.

Britanska agencija Reuters, izvještavajući o zatvaranju hrvatskih graničnih prijelaza, navodi kako je nejasno na koji način hrvatska policija namjerava zaustaviti izbjeglice, od kojih su mnogi izbjeglice iz Sirije, od ulaska u zemlju preko polja mimo službenih graničnih prijelaza.

Delo: Europska politika je zakazala

Ljubljansko “Delo” tako jutros u glavnom komentaru navodi da je europska politika koja se odnosi na azil i izbjeglice u potpunosti zakazala i da bi se zemlje kroz koje izbjeglice prolaze same morale dogovoriti o humanom tranzitu onih koji žele na svoje konačne destinacije, a ostale prihvatiti u svojoj sredini i dobro ih zbrinuti.

Izjave slovenskih dužnosnika da je zemlja dobro pripremljena na val izbjeglica, te da će s njima postupati humano pokazale su se varljivima navodi vodeći slovenski dnevni list u komentaru, te dodaje da je “sasvim iluzorno” očekivati mogući cjelovit europski dogovor na krizu s izbjeglicama.

Agencija Tanjug prenosi da je stotinjak izbjeglica sa srbijanske strane granice kod Bezdana, nakon što je u četvrtak navečer Hrvatska zatvorila granične prijelaze, prvo razapelo šatore kako bi tu prenoćili no prebačeni su nakon toga autobisima u prihvatni centar te na tom prijelazu sada nema nikoga.

Prema Tanjugu sa srbijanske strane granice na Bajakovu koji je jedini otvoren za promet višekilometarska je kolona kamiona od naplatne rampe do granice.

BBC: Hrvatski kapaciteti su ograničeni

“Hrvatska je zatvorila sedam od osam cestovnih graničnih prijelaza sa Srbijom zbog ogromnog priljeva izbjeglica”, piše BBC u svojoj jutrošnjoj udarnoj vijesti. Izbjeglička kriza i dalje je tema broj jedan velikom broju europskih i svjetskih portala. BBC “pravda” odluku Hrvatske izjavama hrvatskih dužnosnika o tome kako Hrvatska ne može primiti više izbjeglica jer ima “ograničene kapacitete”, spominje BBC izjavu premijera Milanovića.

The Guardian: Namjere su dobre, ali nema plana

Slike iz Hrvatske glavna su tema jutros i na The Guardianu. Donoseći priču o izbjeglicama koje su navalile u Tovarnik, Guardian piše kako vlasti nisu osigurale dovoljno vozila niti vode. “Premalo je službenika koji bi pružili informacije i upute došljacima koji ne znaju gdje su”, kritičan je Guardian.

“Dan nakon kaosa na vratima Mađarske, izbjeglice proživljavaju novu traumu na ulazu u Hrvatsku”, nastavlja se u članku gdje nadalje piše da su ovakve scene još jednom potvrdile nesposobnost europskih vlada za suočavanje za najvećom izbjegličkom krizom od Drugog svjetskog rata.

“U srijedu je hrvatski ministar Zoran Milanović optimistički izjavio kako je zemlja spremna primiti na tisuće ljudi, ali u četvrtak njegova Vlada otkrila je da je ova kriza nešto s čime se nijedna vlada ne može nositi bez detaljnog plana, bez obzira na dobre namjere”, piše The Guardian.

Da se Hrvatska ne može nositi s ovakvim valom Guardianu potvrđuju riječi Ranka Ostojića koji je, niti 24 sata nakon Milanovićeve humanitarne izjave o primanju izbjeglica, rekao da Hrvatska ne može više nikoga primiti.

Nadalje, Guardian upozorava da u Hrvatskoj postoji velika opasnost od mina.

New York Times: Vlasti improviziraju

Vijest o kaosu na hrvatskoj granici, kako stoji u naslovu, donio je i CNN. Oni naglašavaju kako je samo dan nakon otvaranja granica u Hrvatsku ušlo 11.000 izbjeglica te je granica zatvorena. CNN piše kako policija nije koristila silu nad izbjeglicama koji su pokušali probiti blokadu.

“Napokon su popustili i brojni izbjeglice utrčali su u Hrvatsku”, stoji u članku CNN-a u kojem se naglašava kako su hrvatske vlasti izjavile da su spremne primiti 500 izbjeglica dnevno.

Vijesti o izbjeglicama u Hrvatskoj udarna su tema i na The Washington Postu kao i na New York Timesu.

NYT piše da europske vlade još nemaju odgovora na krizu. “Umjesto toga, vlasti improviziraju kao što je Hrvatska napravila u četvrtak”, piše u članku New York Timesa.

Russia Today piše o tome kako je Slovenija zaustavila željeznički promet da bi spriječila ulazak izbjeglica iz Hrvatske. U nastavku članka pišu o odluci Hrvatske da zatvori granice, ali i o prijetnjama srpskog ministra Aleksandra Vulina koji je rekao da je neprihvatljivo da Hrvatska to čini.

index.hr

tačno.net
Autor 18.9.2015. u 15:30

Tacno.net Aplikacija

Aplikacija